RECENSION: “Vår andning representerar hur vi flödar i livet”

Andning. Det finns inget mer grundläggande. Utan vår andning kan vi inte existera. Andetaget är det första vi tar när vi föds och det sista som lämnar oss när vi går bort…

….och ändå, trots dess stora betydelse, tar vi ofta vår andning för givet, kanske för att det sker av sig själv. Vi lär oftast inte våra barn att andas på samma sätt som vi lär dem att gå, umgås eller äta.

Jag är faktiskt själv uppväxt med en mamma som alltid haft mycket klart för sig om hur viktigt det är att syresätta kroppen och som alltid påmint mig som barn att andas medvetet. Tack vare det har jag sen barndomen ett särskilt förhållande till andning och välkomnar alla böcker som kommer om detta ämne.

Och andas av Rebecca Dennis

Det var därför riktigt kul att läsa Rebecca Dennis “Och andas” (originaltitel “And Breath”), en av de senaste böckerna som avhandlar andning och mer specifikt Medveten Andning.

Författaren har en dramatisk livshistoria bakom sig med över tjugo år av depression som startat redan vid barndomen, även självmordsförsök och år av medicinering och terapier av flera olika slag. Fram till en dag när Rebecca besöker Special Yoga Foundation i nordvästra London, ett yogacenter dit familjer med barn med särskilda behov kan få komma och utöva yoga, rörelse och andning. När Rebecca får se hur en av de kunniga lärarna på centrumet lugnar ett oroligt barn med hjälp av medveten andning, får hon perspektiv på tillvaron och känner sig intresserad att själv prova denna metod. Andningsworkshop efter andningsworkshop följer och Rebecca har äntligen hittat hem. Lite i taget förvandlas hennes depression till hopp tack vare den fokus och närvaro som Medveten andning ger henne.

“Efter år av ångest, panikångestattacker och kronisk depression, började jag få grepp om den helande kraften i min inre andning” skriver Rebecca Dennis, som så småningom reste ner till Mexiko för att under ledning av kända Judith Kravitz vid Transformational Breath Foundation utbilda sig själv till andningslärare för att kunna hjälpa andra genom medveten andning såsom hon själv blivit hjälpt.

Att andas medvetet

Boken “Och andas” handlar om Medveten andning, att öva sig på att vara så pass närvarande att vi kan lägga märke till hur vi andas; en typ av Mindfulness i andetaget. Judith Kravitzs metod om medveten andning heter transformationsandning och kombinerar olika tekniker för att andas med hela respirationssystemet dvs med magen, diafragma och bröstkorgen samtidigt. Bland dessa tekniker finns det till exempel en typ av andningsteknik där man andas genom sammanhållna andetag där in-och utandning (båda genom munnen) hela tiden går in i varandra.

För att lättare illustrera dessa olika andningstekniker har författaren i den lättlästa boken “Och andas” också lagt till flera korta berättelser genom vilka du får stifta bekantskap med olika personer vars liv har förändrats tack vare en djupare kontakt med andning.

I boken hittar du också verktyg som hjälper dig att analysera hur du själv andas. Om du vill prova att fördjupa andetaget finns det även konkreta övningar på hur du kan öva dig på att andas mer medvetet.

Att hantera dina känslor

Mental träning är en annan stor del av boken. Istället för att prata om positiva eller negativa typer av känslor, kan du lära dig, skriver författaren, att se på känslor som ett flöde av energi, som du alltid vid behov kan styra till din fördel (t ex kan du släppa taget om negativ energi) med hjälp av grundande medveten andning.

Utöver praktiska andningsövningar ger boken dig också exempel på affirmationer, redskap för att lägga upp din tacksamhetspraktik, förslag på olika meditationer i naturen samt detaljer om hur vibrationer från musik kan fungera som healing.

Boken “Och andas” är en fin, lättläst inspirerande bok om det dyrbaraste vi har – vårt andetag.

Text av Livia WanntorpLivia’s yoga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *