Så lever du efter månens faser Del 3: Fullmånen

Människan har i alla tider fascinerats av månen och i och med den nyandliga vågen börjar allt fler människor återigen få upp ögonen kring hur man kan leva i harmoni med denna magiska himlakropp. I en tredelad artikelserie kommer vi att berätta om månens faser, dess energier och hur du kan ta hjälp av månen för att leva ditt bästa liv. I Del 3 lägger vi fokus på fullmånen – den fas då månens förhöjda energi kan ge ytterligare styrka till vårt inre arbete.   

Månen – känslornas himmelska härskarinna, vars starkaste egenskaper är intuition, ödmjukhet och inlevelseförmåga – är en kraftfull symbol för vårt känslomässiga jag och är därför grunden till vårt andliga sinne. Den representerar också vår förflutna tid och vårt minne. När månen är full lyser den ungefär elva gånger starkare än halvmånen. Dess starka energi har bidragit till att människor i alla tider ansett fullmånen ha övernaturliga egenskaper. I folktron förknippades den med väsen som exempelvis varulvar och vampyrer och i Grekland säger de som tror på vidskepelse att den som inte skålar åtminstone en gång under fullmåneperioden inte heller förtjänar någon lycka. I Kroatien sägs det att när en flaska med rent vatten placeras i fullmånens ljus får vattnet kraft och ger skönhet till den som tvättar ansiktet med vattnet dagen efter.   

“The moon is a reminder that no matter what phase I am in, I am still whole.” – Okänd  

Fullmåneritual  

Eftersom fullmånefasens energi är den mest märkbara och kraftfulla av alla månfaserna kan man ur ett symboliskt perspektiv se det som att fullmånen lyser upp natthimlen för att på ett tydligare sätt belysa det som inte längre tjänar dig, dina mörkare sidor, dåliga vanor och destruktiva mönster. Inför en fullmåneritual kan du meditera över frågorna ”Vad behöver jag släppa taget om?” och ”Vilka mönster behöver jag bli av med för att kunna leva det liv jag vill leva?”. Skriv ner svaren på en lapp, och tänd sedan eld på lappen eller begrav den utomhus medan du i ditt inre affirmerar ”Jag har nu blivit av med…” eller ”Jag släpper nu taget om…”. Ge det du vill släppa taget om till fullmånen så att den kan ta med sig det när den sedan börjar sin resa mot nymåne igen för att till slut försvinna för en kort period. Under ritualen kan du ta hjälp av kristaller som månsten, bergkristall, ametist och rå selenit. Passa även på att ladda dina andliga verktyg, så som kristaller, orakelkort och pendel, i fullmånens sken eller ta ett månbad. Dessa två ritualer kan du läsa mer om i boken Månologi av Yasmin Boland. 

En spegling av livet 

Månens faser speglas i livets kretslopp; årstider, tidvatten, växtliv, ditt andetag, födelse och död. När vi följer naturens lagar förstår vi att det är naturligt att släppa taget om gammal, tung energi för att kunna välkomna något nytt. Vid fullmånen har månen slutfört ett helt månvarv, vilket gör det till ett optimalt tillfälle att knyta ihop säcken genom att reflektera över de intentioner som sattes vid nymånen. Hur långt har du kommit? Fira dina framgångar och fundera under tiden fram till nästa nymåne vad du vill manifestera då! 

Text av Sofia Ekholm 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *