Sandra Ingerman:
”När vi utför ceremonier träder vi in i ett uråldrigt kollektiv”

För nästan två år sedan gav Livsenergi ut Sandra Ingermans bok Jordmedicin och den togs emot med stor glädje och tacksamhet. Nu lanseras systerboken till den; Schamanska ceremonier – Naturfolkens traditioner för läkning och kraft.

Sandra Ingerman är en av världens mest berömda schamaner, och har arbetat med schamanism sedan tidigt 1980-tal. När Sandra föddes i en vad hon beskriver som en kärleksfull, judisk familj i Brooklyn, New York, 1953 kunde nog ingen gissa sig till det som skulle bli den lilla flickans framtid och stora bidrag till världen. Redan tidigt i livet upplevde hon en stark andlig närvaro och fann stor glädje bland träden och färgerna i naturen. Hon berättar att hon redan som barn hade förmågan att se livet ur ett större perspektiv än det som presenterades framför hennes ögon, men att hon inte hade någon struktur för att kunna hantera denna andlighet.
– Jag visste inte vad jag skulle göra med den, hur jag skulle väva in min kunskap i mitt vanliga liv, säger hon.

Det tog drygt trettio år, tre nära-döden-upplevelser (NDU) och en psykologutbildning innan Sandra hittade rätt i livet. Under en av kurserna på universitet fick hon nämligen möjlighet att vara med på en schamansk kurs som hölls av antropologen Michael Harner. Han besvarade alla de frågor som hon bar inom sig men aldrig tidigare fått svar på. Det blev en vändpunkt i livet, och hon styrde om sin väg.

När Sandra väl trätt in på den stig som ledde in till den den schamanska världen fick hon av de äldste veta att hon stod inför ett avgörande val och att hon behövde bestämma sig för om hon ville vara här på jorden eller inte. Genast förstod hon innebörden av hennes tre nära döden-upplevelser, varav den första ägde rum när hon bara var sju år. Hon hade tvingats uppleva dessa eftersom hon vid dessa tidpunkter upplevde livet som oerhört svårt och såg bara lidande överallt hon vände blicken. Hon ville inte vara här på jorden under de omständigheterna.
– Om man inte vill vara här kommer universum att plocka bort en, säger hon, och jag förstod att jag var tvungen att ta med mig mitt ursprung och allt jag såg var möjligt att skapa, in i mitt liv och den värld vi lever i.

Sandras resa har inte varit enkel på något sätt. Hon säger att andarna inte gör livet lätt för schamaner, men hon har alltid funnit schamanska ceremonier vara till stor hjälp under de utmanande situationer hon stött på längs vägen.
– Att känna andligt stöd från de osynliga krafterna i naturen gör mig alltid centrerad, lugn och fridfull. Vi lever i en tid av osäkerhet, men genom att utföra ceremonier kan vi skapa en känsla av stabilitet inom oss, samt få kraften att fokusera trots alla omgivande distraktioner.

Schamanska ceremonier har alltså spelat en stor och betydande roll genom Sandras liv, och det är till stor del därför hon skrev en boken i ämnet. I de utbildningar hon håller är ceremonier ett viktigt inslag, just därför att detta uråldriga sätt att hedra livet och dess förändringar är lika aktuellt för oss idag som det var för våra förfäder för tiotusentals år sedan.
– När vi utför ceremonier träder vi in i ett uråldrigt kollektiv. Sedan urminnes tider har solen, månen, stjärnorna och havet guidat oss till hur vi ska leva ett mer balanserat liv. Våra förfäder sjunger för oss när vi utför våra transformativa ceremonier för att föra in läkning i våra liv och i världen, säger Sandra.

Enligt den schamanska läran kan vi människor skicka önskningar till universum med vinden, så att våra största drömmar manifesteras i rätt tid och på det sätt som är menat. Ett av de enklaste – och roligaste – tillvägagångssätten att skicka iväg sina önskningar, som även tar fram barnet inom oss, är att göra det med hjälp av såpbubblor som man blåser ut i vinden. Det låter kanske simpelt, men Sandra menar att det först och främst handlar om att få egot att släppa taget om sitt trånga synsätt och skapa ett bredare perspektiv på livet.
– När vi utför ceremonier behöver vi ta ett steg tillbaka och släppa taget om utgången till en kärleksfull, högre makt.

Även om den som fördjupar sig i den uråldriga schamanska ceremoniella konsten snart inser livets storhet – och allt som finns bortom det vi ser med blotta ögat – är det viktigt att ta tillvara på vår tid här på jorden.
– När vi går över till den andliga dimensionen kan vi inte längre uppleva våra sinnen. Det är bara här på jorden vi kan se det vackra, känna vinden och havet där allt skapats.
Hennes råd till dig som vill uppleva mer av livets storhet är lika enkelt som det är svårt:
– För in det som är heligt i ditt liv, tänk på vad du är tacksam för istället för att börja dagen med negativa tankar.

Text: Sofia Ekholm

Läs mer om Sandra Ingerman och hennes andra bok Jordmedicin.

Kort om boken

Naturfolkens ceremonirika traditioner bygger på att komma närmare sitt inre, livets flöde och hela livsväven. Sandra Ingerman – som även har skrivit Jordmedicin – har 40 års erfarenhet av att leva nära schamanismen och har själv upplevt många omvälvande ceremonier. Hennes djupa kunskap om denna tiotusentals år gamla universella tradition har gjort henne känd över hela världen, och i boken Schamanska Ceremonier gör hon det möjligt för just dig att återknyta kontakten till ditt sanna jag genom heliga, uråldriga ceremonier utformade för den moderna människan.

"Jag brinner för att bygga broar mellan de forntida schamanska traditionerna och vår moderna kultur, så att vi kan använda våra ceremonier för att hantera de svårigheter vi möter idag” skriver Sandra Ingerman i boken.

Sandra Ingerman Författare till boken Schamanska ceremonier

"När vi utför ceremonier behöver vi ta ett steg tillbaka och släppa taget om utgången till en kärleksfull, högre makt."
/SANDRA INGERMAN

Kort om författaren:

Titel: Författare, psykoterapeut, visionär och världsberömd lärare i schamanism

Bor: Santa Fe, Kalifornien, USA

Ålder: 67 år

Stjärntecken: Stenbock (född den 13 januari 1953)

Antal utgivna böcker:
12 stycken varav 2 på svenska

Favorituttryck:

As above, so below; as within, so without.

”Allt I vår yttre värld är en spegelbild av vår inre värld. Från ett andligt perspektiv innebär det att toxiciteten vi ser i vår omgivning är en reflektion av toxiciteten inom oss. Vi kan inte uppnå vårt livssyfte utan att först finna harmoni mellan det andliga och det fysiska.”