Vi har makten över vår egen energi

Ju mer jag får veta om Sandra desto mer vill jag lära mig – om henne, hennes erfarenheter, visdom och läror. En kort inblick väcker fler frågor och större nyfikenhet. Hon har rest världen över och hållit kurser i schamanska inre resor, healing och att vända miljöförstörelse med andliga metoder i över 30 år nu, och hennes skara av studenter och läsare växer ständigt. I hennes lista av författade böcker finner vi inte mindre än 12 st, titlar såsom Soul retrieval, Medicin for the Earth, The book of Ceremony och så den här, Jordmedicin. Sandra är också diplomerad psykoterapeut, programledare för åtta olika radioprogram och hon har skapat en app som hon kallar för Transmutation App. På alla möjliga sätt verkar hon för att återkoppla oss människor till naturen – för läkning och att finna vår mening i livet.

Sandra är uppskattad för att skapa en brygga mellan uråldriga tvärkulturella healingmetoder och tillgodose behoven som finns i vår moderna tid. År 2013 utsågs hon till en av Top 10 Andliga Ledare av tidningen Spirituality and Health Magazine.

Hennes bana i livet började som ett lyckligt barn i en kärleksfull och stöttande judisk familj i Brooklyn, New York City. Hon berättar att hon kände en stark andlig närvaro redan tidigt i livet och fann stor glädje bland träden och alla naturens färger.

Under sina första decennier trevade hon sig fram. I den här artikeln hinner vi bara krafsa lite på ytan av något som skulle kunna bli en bok i sig själv.
— Jag har en otroligt rik historia tiden innan jag började föreläsa om schamanism; tre nära-döden-upplevelser, uppväxt i 60-talets drogkultur och en lång andlig resa.

Tre nära-döden-upplevelser (NDU)

Några mycket speciella milstolpar har lett Sandra till platsen där hon är idag. Tre av dem är starka nära-döden-upplevelser.

— När jag var 7 år gammal blev jag träffad av blixten. Jag var i vårt hem i Brooklyn och min mamma stod precis bakom mig i köket. Då kom ett märkligt blixtnedslag in i huset och kastade mig rakt över köket. Jag kom tillbaka och sa ”mamma, jag dog!”. Mamma sa så klart ”Nej, det gjorde du inte.” Först senare i livet när jag arbetade på San Francisco State University fick jag veta mer om nära-döden-upplevelser.

(Intressant att veta: En träff av blixten är ett ganska vanligt sätt att initieras till schamanismen.)

— Nästa NDU var under en simtur i Mexico. Underströmmarna fångade tag i mig och det sista jag hör min vän Tubby säga var ”Sandy, vad som än händer, få inte panik”. Det var precis vad jag höll på att få i de stormiga vågorna. Jag trumlade runt och kunde inte andas, men repeterade Tubbys ord för mig själv. Till slut förlorade jag medvetandet men simmade genom en vacker lysande tunnel som ledde mig till en väldigt annorlunda trädgård som inte går att beskriva med ord. Jag satte mig på en stenbänk och hörde musik som inte kan återspelas i vår dimension. Jag var så översköljd av villkorslös kärlek och fred och upplevde att jag såg rakt in i guds ögon. I samband med det tog en gudomlig kraft, mitt allra innersta, tag i mig och sköljde mig upp på stranden.

Hon berättar att nära-döden-upplevelserna har gett henne stora insikter i livet.
— En lärdom för mig är att när vi upplever en ny dimension av medvetande så leder vår ande oss bort från farliga vägar och kastar oss i land så att vi kan känna det vackra och varma här på jorden.

Det stora vägvalet – vill du vara här eller ej?

Trots den andliga ådran hade Sandra problem med sig själv som ung och upplevde både depression och självmordstankar.
— Jag har alltid haft en andlig syn på livet, jag såg andar som barn och tycktes kunna se livet i ett större perspektiv än det som presenterades för mina ögon. Men jag hade ingen struktur för andligheten, jag visste inte vad jag skulle göra med den, hur jag skulle väva in min kunskap i mitt vanliga liv.

— En av anledningarna till att jag fått uppleva döden så många gånger är att jag då inte ville vara här. Jag såg så mycket lidande överallt och tyckte livet var väldigt svårt. Om man inte vill vara här så kommer universum att plocka bort en.

— Jag ser mina NDU:s som lärdomar och min historia innehåller många lager. Många mirakel, ja, men resan har också inneburit mycket läkning.

Vi är här för att vara drömmare

Hur kom du i kontakt med schamanism?
— Under mina psykologstudier fick jag möjlighet att vara med på en schamansk kurs med Michael Harner. Under den kursen besvarade han alla frågor som jag aldrig fått svar på och hittade äntligen min väg.

— Väl inne på den vägen berättade äldste för mig att jag stod inför ett avgörande val – vill du vara här på jorden eller inte. Då förstod jag att jag var tvungen att ta med mig mitt ursprung, och allt jag såg var möjligt att skapa, in i mitt liv och den värld vi lever i.

Schamanism är ett sätt att leva, en övning i upplysning. Den schamanska kulturen går tillbaka mer än 100 000 år. De hedrar och respekterar sig själva, varandra och allt det i livets väv som främjar ett harmoniskt levnadssätt, t.ex. hälsar de på solen varje morgon, de tackar den, jorden, vattnet, och naturen varje dag, pratar med träden, växterna och djuren…

Ilska och frustration är en del av den mänskliga upplevelsen, men dessa tillstånd tar över och för oss bort från vårt ursprung. Vi manifesterar energi i former, det vi tänker och drömmer, därför behöver vi vara medvetna vad vi drömmer om. Kan vi lära oss att omvandla energin bakom våra tankar så kan vi förvandla kaos till harmoni. Schamanismen har många verktyg för detta – enkla sådana.

Sandra menar att vi ska ta tillvara på vår tid på jorden. Här har vi en unik möjlighet att uppleva andlig utveckling.
— När vi går över till den andliga dimensionen kan vi inte längre uppleva våra sinnen. Det är bara här på jorden vi kan se det vackra, känna vinden, havet där allt liv har skapats osv. För in det som är heligt i ditt liv, tänk på vad du är tacksam för istället för att börja dagen med något negativt.

Text: Alexandra Jerselius

Kort om boken

Den här boken är en vägledning till att leva på ett schamanskt vis - i kontakt med ditt inre jag och med jorden Sandra ger liv åt den osynliga världen av kraftdjur och andehjälpare som bidrar med healing och återhämtning till trötta och stressade nutidsmänniskor.

Läs en längre presentation av boken HÄR.

Ingerman-Sandra-©JackieMathey-2018 (webb)

 

Sandra Ingerman

"Jag saknade struktur för min andlighet"

Titel: författare, psykoterapeut och världsberömd lärare i schamanism

Bor: Santa Fe, Kalifornien, USA

Ålder: 67 år

Uttryck: ”As above, so below; as within, so without”. Allt i vår yttre värld är en spegelbild av vår inre värld. Från ett andligt perspektiv innebär det att toxiciteten vi ser i vår omgivning är en reflektion av toxiciteten inom oss. Vi kan inte uppnå vårt livssyfte utan att först finna harmoni mellan det andliga och fysiska.