Skrämmande insikt: Min värsta fiende är jag själv!

Varsågoda att frossa i Livsenergis absolut största REA-nummer någonsin. Vi utökar tidningen med hela åtta sidor för att få plats med så många böcker som möjligt! Det mesta så klart med fokus på hälsa och välmående till sinne, kropp och själ. Vintern håller ju i sig ett tag till och det är fortfarande skönt att få kura inomhus djupt försjunken i en bok. Så passa på att lyxa till din vardag lite extra.

Jag skrev först den här krönikan i den generella formen ”vi”, inkluderande alla människor. Men det känns inte helt rättvist att dra alla över en gräns i detta avseende, därför utgår jag ifrån mina egna erfarenheter. Kanske en och annan kan känna igen sig i det, kanske inte.

När det gäller min kropp och hälsan händer det att jag komplicera saker i onödan, glömmer bort de mest elementära egenskaperna för liv och tar för givet att allt ska fungera. Det är först när någonting går sönder som jag inser värdet. Mina fötter är ett bra exempel, de har fått uthärda mycket och jag tar absolut inte hand om dem som jag borde. Istället har jag i perioder utmanat dem, tvingat dem att springa trots ömhet, tusen nålar och nervpilar som tecken på att gränsen är nådd. Tills det inte gick längre. Varför? Nonchalans och ett starkt ego.

I vardagen stressar jag runt och befinner mig i huvudet och tankarna snarare än i kroppen och känslorna. Och när hälsan krackelerar blir jag frustrerad, undrar vad som hänt och vad som är den mest effektiva lösningen på det hela. Snabbt ska det gå.

En grundläggande egenskap för liv är vår andning. Utan den händer ingenting, finns vi inte. Det är fascinerande hur lite fokus den får från mig och hur mycket den misshandlas. Därför tycker jag att periodens bok – Och andas – har en så viktig uppgift. Den lär mig nämligen hur mycket mer andningen kan påverka min kropp och välmående utöver att ge mig liv (som om inte det var nog ;).

Rätt andning kan ta oss igenom trauman, ångest, depressioner, stress och mycket, mycket mer. Författaren Rebecca Dennis vet. Hon har själv erfarenhet både från sin egen kropp och en mängd klienters tillfrisknande under sina år som andningscoach och ihärdig utövare av transformationsandning. Medveten andning når djupet inom oss, vår själ och vårt undermedvetna. Allt vi behöver göra är att andas och låta syret nå kroppens alla celler. Jag kan varmt rekommendera Rebeccas bok. Det är en vän att vända sig till om du vill titta på din egen andning och få tips på hur du kan utvecklas med den, eller om du vill förstå hur du kan ändra ditt tankemönster, hantera känslosvallningar eller skapa harmoni i kroppen av någon annan anledning.

Våren är snart här, med extra syre från naturens knoppningar. Ett härligt tillfälle att vårstäda i vårt inre med hjälp av andningen. Kanske finner du inspiration på de kommande sidorna. Det hoppas vi alltid på.

Min yogalärare trummar följande ord som jag älskar att andas medvetet till:
Andas in – öppna upp – andas ut – släpp taget.

För syre och harmoni!

Varma hälsningar,
Alexandra Jerselius
P.S. Det var en ganska spännande övning att vända VI till JAG… Det ger nya insikter!