Soppa med morot och sötpotatis

Portioner: 4
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 30–35minuter

Den här underbart orangefärgade soppan är värmande och ger energi kalla dagar. Som slutkläm får lite chili ge extra hetta och färg. Receptet är ett smakrikt sätt att öka intaget avantiinflammatoriska kryddor.

Recept:
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2,5 cm färsk ingefärsrot, skalad och tärnad
4 stora morötter, hackade
3 selleristjälkar, tärnade
500 g sötpotatis, skalad och tärnad
6 dl grönsaksbuljong av god kvalitet
2 dl kokosmjölk
2 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kummin
färskmalen muskotnöt
salt och färskmalen svartpeppar
en näve persilja, finhackad

Chiliolja:
2 msk extra-virgin olivolja
en stor nypa torkade chiliflingor

Varianter:
Ta pumpa i stället för sötpotatis.
Tillsätt paprika (söt eller rökt) med de andra kryddorna.
Toppa soppan med tunt skivade, stekta champinjoner

Så här gör du:
1. Gör chilioljan: Blanda oljan och chiliflingorna i en skål och rör om väl. Ställ den åt sidan medan du gör soppan, så att chiliflingorna hinner ge smak och hetta åt oljan och färga den röd.

2. Värm upp olivoljan i en stor gryta på medelvärme. Stek lök, vitlök, ingefära, morötter, selleri och sötpotatis 10–15 minuter – rör om då och då – tills de är mjuka men inte fått färg.

3. Tillsätt buljongen och låt koka upp. Sätt ner värmen så snart det börjat koka och låt sjuda i 15 minuter eller tills alla grönsakerna blivit mjuka.

4. Mixa soppan (du kan ta lite i taget) tills den blir jämn och len. Häll tillbaka i grytan.

5. Rör ner kokosmjölk och kryddor och värm varsamt upp igen. Om du tycker att soppan är för tjock, späd med mer kokosmjölk tills den blir som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar och rör ner persiljan.

6. Fördela soppan i fyra grunda skålar och ringla över chilioljan. Servera den het.

Det här receptet är taget ur boken Antiinflammatorisk livsstil av Anoushka Davy, du hittar boken HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *