Läsarfråga: Vad är rå honung?

Kallslungad, opastöriserad eller rå honung? Ja, för den som är ute efter det mest naturliga alternativet kan det vara svårt att veta vad som betyder vad när det kommer till honung. Enligt föreningen Äkta vara är honung dessutom det sjätte vanligaste livsmedlet som det fuskas med inom EU och alldeles nyligen är det hett omdiskuterat i media igen. Med det i åtanke kan det vara bra att ha ett hum om hur det ser ut på honungsmarknaden i Sverige. 

På Livsenergi är ämnet aktuellt eftersom en av våra absolut mest uppskattade författare - Anthony William som skriver om Medial Läkning - rekommenderar raw honey. Många läsare har hört av sig och undrar vad det faktiskt är och vad det översätts till på vår marknad.

Låt oss börja med ta en titt på skillnaderna mellan svensk honung och importerad honung.

(I vår research har vi fokuserat på honung som säljs på burk, inte flytande honung i squeeze-flaska, vilket verkar vara ett kapitel för sig.)

Honung från Sverige

I Sverige är framställningen och märkningen av honung ganska strikt reglerat. Enligt livsmedelsstandarden delas honung in i följande huvudtyper:

  • Honung med olika ursprung – blomhonung eller nektarhonung och bladhonung.
  • Honung som produceras eller presenteras på olika sätt – honung i vaxkakor och honung i bitar av vaxkakor, självrunnen honung, slungad honung, pressad honung respektive filtrerad honung.
  • Bagerihonung. Om honung värmts upp blir det bagerihonung.

Det står även på Livsmedelsverkets hemsida att om honung smaksätts med till exempel aromämnen klassas det som ett sammansatt livsmedel där honung ingår som en ingrediens. Vilket betyder att produkten inte får säljas med enbart beteckningen "honung", utan behöver marknadsföras som till exempel ”hasselnötter med honung”, ”frukt med honung” och liknande.

Importerad honung

En stor del av all honung som konsumeras i Sverige är importerad och enligt Äkta vara (som du säkert har sett på TV4 när de pratar om Årets matbluff) är honung det sjätte vanligaste livsmedlet som det fuskas med inom EU.

Konsumentföreningen uppmanar oss att se upp med billig importhonung, delvis för att det inte alltid framkommer var råvaran kommer ifrån. Det kan stå "blandning av EU-honung och icke EU-honung" eller liknande. Ursprunget kan dessutom variera kraftigt, beroende på priser och tillgång från olika länder. De uppmanar oss också att undvika processad industrihonung som har värmebehandlats.

Så vad ska du leta efter?

Det vi istället ska leta efter är honung där ursprunget framgår, helst en lokalproducerad där biodlaren namnges. Då kan man enligt Äkta vara i större utsträckning lita på att man verkligen får vad man betalar för.

Den kan vara bra att veta att merparten av svensk honung är ouppvärmd, alltså opastöriserad, även om det inte alltid står på burken. Många gånger står det istället "skonsam" eller "varsam behandling utan uppvärmning".

Från vaxkakan till burken

Reglerna är tydliga, honung får endast innehålla just honung om det ska marknadsföras och säljas som honung. Med vad är skillnaden mellan begrepp som rå och färsk honung? Låt oss ta reda på det.

Enligt föreningen Svenska bin är all honung hanterad på ett eller annat sätt, annars kan man inte få den från vaxkakan till burken. Nedan följer en förklaring på olika begrepp som används av biodlare i Sverige.

Naturlig eller äkta honung: Är en taftologi då äkta honung är helt naturlig. Bara det som inte har några tillsatser som exempelvis fruktsocker eller smakämnen får kallas honung. Ett annat krav för att få kallas honung är att ursprunget ska till 100% komma från blommornas nektar eller från honungsdagg.

Nyslungad honung: Honung som är från årets säsong, högst 3 månader gammal och flytande. Hur snabbt en honung går från flytande till fast beror på vilken växt bina hämtat nektar från, vilket i sin tur påverkar mängd av de olika sockerarterna. Med mer fruktsocker än druvsocker håller
honungen sig flytande längre.

Primörhonung: Tidig honung som skattas redan i maj eller juni, beroende på vårens utveckling.

Sorthonung: Beroende på vilka blommor bina hämtar nektar från får honungen olika smak och karaktär. Genom att skörda ofta och hålla isär skördarna kan man få honung med smak av exempelvis klöver, lind, maskros eller ljung.

Färsk honung: Honung som är nyslungad och högst ett par veckor gammal.

Rå honung: Honung som slungats och sedan direkt tappats på burk utan någon extra hantering.

Vissa menar att merparten av svensk honung kan klassas som rå eftersom den inte är upphettad, pastöriserad. Däremot kanske den är rörd, filtrerad eller ympad innan den tappas på burk.

Kallslungad: Ett påfunnet begrepp som används för att berätta att man inte värmt upp honungen under hanteringen. Man håller oftast en temperatur på cirka 25 grader i slungrummet. för att lätt kunna slunga honungen. Kyld honung blir trögflytande och svår att få ut ur vaxkakorna. Begreppet
kallslungad är missvisande då man kan få uppfattningen att all honung som inte etiketteras kallslungad är uppvärmd, vilket inte är sant.

Vildhonung: Ett begrepp som ibland används för att beskriva färsk honung men egentligen hör hemma i andra delar av världen där man går på honungsjakt och tar honung från vilda bisamhällen.

Så, vad ska vi tänka på?

För dig som verkligen vill veta honungens ursprung och hantering, är det allra bäst att ta kontakt med en lokal biodlare och fråga hur de skördar just sin honung. Men som ovan nämnt, i princip all svensk honung produceras utan upphettning, vilket gör att alla näringsämnen och antioxidanter fortfarande är kvar. Om du köper honung på mataffären, se till att dubbelkolla ursprungsland och innehåll.

Vill du läsa mer om fördelarna med rå honung kan du ta en titt på vad Doktor Cecilia Fürst har skrivit på sin blogg om skillnaderna mellan vanlig – ekologisk – och rå honung.

Följer du Medical Medium?

Många av våra medlemmar följer Anthony William och hans populära bokserie Medial Läkning. I böckerna rekommenderar han just rå honung, vilket han beskriver så här: rå honung är ofiltrerad, icke silad och icke uppvärmd över 46 grader.

Med andra ord, köper du honung från en svensk, lokal biodlare kan du i princip vara trygg med att den är varsamt hanterad, ouppvärmd och innehåller alla dess hälsosamma fördelar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *