Vad är smudging?

Smudging är en reningsritual som används och har använts av ursprungsfolk i tusentals år för att rena, balansera och välsigna personer, föremål eller en plats.

Ska du genomföra en ceremoni är det viktigt att ”smudga” platsen och alla som ska delta i ceremonin innan ni börjar för att skapa en ren och helig energi.

Reningen kan göras på många olika sätt. I de schamanska ursprungskulturerna har man använt heliga, renande örter såsom salvia, cederträ, enbär och myskgräs i Nordamerika, Palo santo och kopal i Sydamerika samt eukalyptus i Australien. Du kan köpa färdiga örtknippen eller göra dina egna med örter som växer i ditt närområde.
Du hittar Livsenergis färdiga smudgekit här.

Hur går smudging till?

Du tänder på örterna i en eldfast skål eller i ett snäckskal, låter dem brinna ett tag tills rök utvecklas. Blås ut lågan och låt växterna ligga och pyra. (Tänk på att skålen blir het.) Fläkta röken med en fjäder eller med handen, runt den person, föremål eller plats som ska renas.

När du sedan är klar med ceremonin, se till att örtknippet är helt släckt. Genomför du ceremonin utanför hemmet kan det vara bra att ta med örtknippet hem. Det kan fortfarande vara kvar glöd inuti.

TIPS! Det kan finnas tillfällen då det inte är lämpligt att bränna heliga örter. Det kanske är för varmt eller för kvavt, eller kanske du arbetar med människor som har religiösa invändningar. I sådana situationer kan man istället rena med hjälp av tibetanska klangskålar eller bjällror. Det går också bra att svepa deltagarna med en fjäder för att hjälpa dem släppa taget om sina bördor.

I boken Schamanska ceremonier finns mer information om reningsritualer och ceremoniernas olika steg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *