3 eteriska oljor du behöver i sommar!

Eteriska oljor har väldigt många användningsområden. Förutom att dofta fantastiskt hjälper de oss med vårt känslomässiga, fysiska och andliga mående. Men visste du att de även hjälper till mot insektsbett, getingstick och fästingar? Vi har pratat med doftdrottningen Pat Princi-Jones om topprecepten för en insektsfri sommar.

Högst upp på listan är citronella, lavendel och tea tree. Nedan hittar du recept som hjälper till med både det ena och det andra när naturen är i sin fulla expansion.

Eteriska oljor för sommaren:

1. Avstötande

Låt oss börja med citronella, ett välkänt medel för att stöta bort insekter. Den behagliga citrondoften hos citral kan skrämma iväg oönskade insekter från öppna ytor.

Så gör du

För diffuser: Blanda tea tree, lavender, patchouli och geranium. Kombinera 2 droppar av vardera tillsammans med vatten i din diffuser. Eller, addera dropparna i en 100 ml stor sprayflaska och fyll den nästan helt med vatten. Skaka och spraya runt picknickbordet, på anklarna eller baksidan av benen. Undvik att spraya i ansiktet, ögonen eller näsan.

2. Mot insektsbett och stick

Lavendel fungerar väldigt bra mot brännsår, skärsår, stick, hudutslag och mycket mer.

Så gör du

För huden: Addera 4 droppar lavendel till 15 ml aloe vera-gel (har du inte gel så funkar vatten lika bra) blanda väl och applicera på röd och inflammerad hud med en bomullstuss.

Mot getingstick: Addera 2 droppar lavendel eller tea tree till 30 ml kall äppelcidervinäger och applicera direkt på sticket med en bomullstuss. Fortsätt att applicera blandningen tills svullnaden lägger sig. Tänk på: Stick från bin och getingar kan ge en allergisk reaktion med allvarlig svullnad. Sök vård direkt om detta händer.

3. Mot fästingar

Tea tree är generellt antiseptiskt och kan användas för (förutom fästingar) behandling av bland annat bölder, förhårdnader och skärsår.

Så gör du

För huden: Applicera tea tree olja direkt på huden där fästingen sitter. Lämna i 30 minuter och ta sedan bort fästingen för hand om den inte har ramlat av sig själv. Du kan även applicera tea tree oljan på en bomullstuss och dutta på bettet upp emot en vecka för att motverka irritationen och möjlig infektion. (Läs mer på sida 146-148 i boken Doftens magi).

För fler tips, doftrecept och annat som har med aromaterapi att göra, läs boken Doftens magi, av Pat Princi-Jones.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *