HjärnOhälsa – accepterad vardagsmat

Jag känner mig trött idag. Ögonen är grumliga, rösten är dov, jag är seg i kroppen, axlarna slokar och jag är allmänt slut. Samtidigt sitter jag och jobbar med de fantastiska böckerna om hjärnhälsa, fixar presentationstexterna till tidningen och funderar över hur jag – av all denna viktiga information på över 1200 sidor totalt – ska kunna få med allt det som känns extra viktig att berätta för dig. Att jobba med detta just idag gör det hela väldigt tydligt och jag inser plötsligt att den här extrema tröttheten har med hjärnan att göra. Hjärnan är trött och behöver vila.

De här böckerna är verkligen viktiga och relevanta för alla människor – dels för att förstå vår hjärna, dels för att assistera oss i allt som rör hjärnan. För, oavsett om vi har tänkte på det eller inte så har vi alla hjärnrelaterade utmaningar då och då. På sistone har jag fått höra från en person i min närhet att han känner sig ”dummare och dummare” för varje dag som går. En av de mest kvicktänkta människorna jag känner säger att hon helt plötsligt ”inte hittar orden” som vanligt. Själv kan jag stämma in i alla dessa påståenden och de har så klart en koppling till hjärnan.

Inga av dessa symtom är speciellt allvarliga, utan snarare små förändringar som kommer smygande över tid. Men rent faktiskt är det indikationer på att ens hjärnhälsa är på väg i fel riktning – i alla fall om man är ute efter ett långt, friskt och piggt liv. Lägg på det en depression, ångest, hjärndimma, huvudvärk, hjärnskakning, tumörer, ätstörningar, demens med mera så inser man snabbt att hjärnOhälsa är väldigt vanligt.

Periodens bokpaket Hjärnhälsa är otroligt efterfrågat och efterlängtat och jag kan verkligen förstå om de upplevs som en befrielse, en lösning som inger hopp om livet, en välsignelse. Här finns allt vi behöver veta. Och bortom den otroligt spännande informationen, lockande recepten och läkande meditationerna så finns något väldigt viktigt i dessa böcker – ett ok, ett erkännande, en bekräftelse på att du inte är ensam i din utmaning och att du är bra precis som du är. Böckerna är bokstavligen allomfattande, inkluderande och hjälpande.

Vissa längtar efter läkning, speciellt de riktigt sjuka. Andra – kanske som jag – förfaller lite för varje dag och lunkar mest med i det. Men nu får det vara slut på eländet. För den riktigt sjuka finns det äntligen svar och konkreta åtgärder du kan göra själv! Och för alla andra – om du inte vill acceptera en stadigt försämrad hjärnhälsa finns det nu program för tillstånd, symtom och sjukdomar som du kanske inte ens har tänkt kunde vara bra att ha!

Efter två stora baljor kaffe innan kl. 11.00 en torsdag förmiddag känner jag mig fortfarande trött (William har så klart svaret på varför ;), men texterna är klara… Detta är det största bokprojektet hittills i mitt liv och längtan efter att se dem i tryckt form är stor. Jag hoppas innerligt att ni ska tycka om dem minst lika mycket som jag.

Hjärnhälsa till alla och varma sommarhälsningar önskar

Alexandra Jerselius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *