Kraften i örter och kryddor

Hur mycket örter och kryddor konsumerar du vanligtvis? Anthony William har delat att örter och kryddor är fantastiska för att bygga upp immunförsvaret och han inkluderar dem i många av de verktyg han ger oss. Selleri är förresten en ört, men mer om det en annan gång. Örter och kryddor är ett enkelt verktyg som vi kan använda oss av och passar även dem med liten budget. Många av dem går att odla själv, hitta vilt eller i grannens trädgård. Försök att få in någon eller några av dessa örter och kryddor varje dag.

Exempel på örter och kryddor:

Aromatiska örter (timjan, rosmarin, salvia och oregano)

Citronmeliss

Gurkmeja

Hallonblad

Ingefära

Koriander

Lakritsrot

Persilja

Vitlök

Många av de här går att ta i tillskottsform. Men här kommer några tips på hur du kan få in dem färska i din vardag. Du hittar fler recept och mer information om vad var och en av dessa örter och kryddor gör för dig i Kostguiden.

Shot med ingefära och gurkmeja (2-4 st) – Det här är ett av Anthonys mest kända verktyg. Kör 10 cm färsk gurkmeja, 10 cm färsk ingefära, 2 apelsiner och 4 vitlöksklyftor i en juicemaskin. Ingredienserna är ungefärliga. Du vill ha ut ca 1 tsk vardera av gurkmejajuice och ingefärajuicen, ¼ tsk av vitlöksjuicen och 0,6 dl av apelsinjuicen. Den här kan du dricka dagligen!

Timjanté/vatten – Anthony lär oss att timjan har otroliga fytokemiska föreningar som motverkar både virus, bakterier, mögel och svamp som stannar kvar i blodet mycket längre än annan mat. Du kan använda dig av detta té/vatten både förebyggande och vid första symptom på förkylning.

Té: Lägg 2 kvistar färsk timjan i en mugg och häll varmt vatten över, låt dra i 15 min eller mer. Ta bort timjankvistarna eller sila. Söta med rå honung och/eller citron.

Vatten: Fyll en kanna eller tillbringare med rumstempererat vatten och tillsätt 2 hela knippen färska timjankvistar. Låt dra på köksbänken över natten. På morgonen tar du bort/silar timjankvistarna och tillsätter citron och/eller rå honung. Du kan dricka av den under hela dagen.

Persilja, koriander, timjan, rosmarin, salvia och oregano är alla fantastiska att använda sig av i matlagning. Använd torkade eller färska kryddor i maten och strö färska kryddor över sallader eller använd i dressingar. Ta för vana att strö lite av någon eller några av kryddorna på varje måltid.

Citronmeliss, hallonblad, ingefära och lakritsrot är alla utmärkta att göra té på.

Ett väldigt bra sätt att få i sig mer rå vitlök är att skära den i små bitar och pressa in i en banan.

I Anthonys nya böcker Medial Läkning Hjärnhälsa, (som kommer sommaren 2023) finns det många recept som inkluderar dessa örter och kryddor! Inte minst Anthonys välkända shot-recept!

Stort lycka till med dessa enkla men kraftfulla verktyg!

I välmående,
Carolina Johansson

Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära
Hemsida: carolinajohansson.se
Podcast: Hälsosant
Instagram: carolinajohansson.se
E-post: [email protected]

Den här artikeln publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 7 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *