Mönster bortom mänsklig intelligens

Solen står högt på en blå himmel denna söndag i maj. Jag har lyxen att få sitta ute och skriva. Klockan är 11 och min vanliga morgonrutin är avklarad: Jag stiger upp ur sängen, borstar tänderna, klär mig och hunden för en promenad och går ut i skogen.

Det här med rutiner och vanor är en viktig del av livet, vilket man kanske inte tänker på så ofta. Sanningen är att de hjälper oss organisera livet och skapa effektivitet.

Vanor i all ära, men låt oss lyfta perspektivet något. Föreställ dig själv som ett mentalt gummiband som kan se världen från ett helikopterperspektiv och djupt ner på atomnivå på en och samma gång. I det här läget kan vi se närvaron av mönster på jorden, dels våra mönster som människor, i beteende, tankar, sociala handlingar osv, dels de naturliga mönstren omkring oss. Tänk nu tanken att mönstret på en ros som just utvecklas, en sköldpaddas skal och en snäckas form kan vara bevis på hela universums konstruktion!

Det fascinerande ämnet Helig geometri är ”studiet av de geometriska mönster och former som ligger till grund för allt i universum – från atomstrukturer till galaxer”. Jag har länge undrat vad helig geometri egentligen är och på vilket sätt det är relevant i livet. Så när jag stötte på Jemma Fosters bok var det som att den presenterade ett samlat svar på alla mina frågor. Här får vi verkligen lära oss det vida perspektivet av helig geometri, vilket omfattar naturvetenskap och logik toppat med en ursprunglig intelligens, ett medvetande som väver ihop allting till en helhet och blåser liv i det.

Komplext minst sagt, men tänk dig att varje litet mönster vi ser omkring oss faktiskt är en del av något mycket större och förmedlar samband mellan det mänskliga och det gudomliga, det mikroskopiska och det kosmiska. Precis som en pusselbit kan verka obetydlig i sig själv, skapar den tillsammans med andra bitar en större och mer meningsfull bild. På samma sätt länkar varje liten geometrisk byggsten oss samman med mer subtila, osynliga dimensioner av vår existens.

Jag håller med om att det är hisnande och abstrakt. Tack och lov är Foster rätt person att förklara helig geometri närmare. På 160 sidor får hon allt att hänga samman på ett inspirerande, förståeligt och användbart sätt för oss läsare, med många vackra illustrationer, exempel och även övningar för att underlätta för oss att tillämpa helig geometri i våra liv. Foster själv är en spännande figur som du kan läsa mer om på sid 18. Vi har även fått en härlig intervju med henne och kan varmt rekommendera att lyssna på hennes syn på ”den mer än mänskliga intelligensen”. Hon har en ovanlig förmåga att se mönstren i vår existens.

Somriga hälsningar,
Alexandra Jerselius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *