Nattskatteväxter: äta eller ej?

Läsarfråga: Hur kommer det sig att Anthony William rekommenderar många nattskatteväxter i sina recept och information? De är inte hälsosamma att konsumera.

Hej! Till nattskatteväxterna hör bland annat: potatis, tomat, paprika, chili och aubergine. Dessa födoämnen är inget Anthony begränsar utan rekommenderar att man äter rikligt av, och det finns goda anledningar till det. Nattskatteväxter har fått ett dåligt rykte inom vissa hälsokretsar att de skulle vara problematiska vid inflammationstillstånd. Teorin går ut på att dessa födoämnen innehåller stora mängder alkaloider som skapar inflammation i kroppen. Ätliga, mogna nattskatteväxter har inga negativa effekter på hälsan. Att undvika dem däremot kan ha negativa konsekvenser.

För att vi ska förstå på djupet behöver vi ta en titt på vad inflammation egentligen är, eftersom det råder stor förvirring kring ämnet. Det finns två orsaker till inflammation; en skada eller en invasion. Många människor går runt med inflammation i kroppen, oavsett om de fått det diagnostiserat eller inte. Till inflammatoriska sjukdomar hör bland annat reumatoid artrit, inflammatorisk tarmsjukdom, SLE, glutenintollerans eller någon annan autoimmun sjukdom. Dessa tillstånd uppstår inte för att man äter potatis eller tomater.

Anthony beskriver grundligt i sina böcker om hur dessa tillstånd och många andra orsakas av virus som angriper kroppen. Viss mat, så som ägg, gluten och mejeriprodukter ger näring åt dessa virus och hjälper dem hålla sig starka. Livsmedel kan göda virus i kroppen som i sin tur skapar inflammation. Men ett visst livsmedel i sig skapar inte inflammation, även om det handlar om ägg, gluten eller mejeriprodukter. Det är därför en del människor, speciellt äldre personer, kan äta hur mycket ägg, gluten och mejeriprodukter de vill utan att bli sjuka; de har inte dessa virus i kroppen, i alla fall inte i något aktivt tillstånd.

Åter till nattskatteväxterna: dessa matvaror göder inte patogener i vår kropp. De har således ingen inflammationshöjande verkan alls. Snarare tvärtom; deras näringsinnehåll hjälper till att stärka vårt immunförsvar och hjälper oss att göra oss av med dessa patogener som ställer till besvär.

Anledningen till att man kan känna av besvär när man äter sådan här mat är av två olika anledningar:

  1. Man äter inte dessa livsmedel ensamt. Hur många äter en portion med endast ångkokt potatis? Eller endast tomater? Inte speciellt många (om man inte följt Anthonys råd länge). Dessa livsmedel äts ofta ihop med ägg, gluten och mejeriprodukter. Potatis kanske äts med crème fraiche, tomater äts i tomatsås på en pizza. Ni hajar grejen. Det är matvarorna som äts ihop med potatisen, paprikan och tomaten som ställer till det i kroppen. Man kommer aldrig hitta en länk mellan mogna nattskatteväxter och ökad inflammation i kroppen för länken existerar inte.
  2. Avdödning. Om man mot förmodan skulle få symptom av att endast äta dessa livsmedel helt ensamma utan att äta något problematiskt livsmedel till (ägg, gluten, mejeri osv) är det väldigt troligt att man även reagerar på andra hälsosamma frukter och grönsaker. I dessa fall har personen en hög belastning av patogener och en avdödningsreaktion sker.

Nästan alla människor jag träffat i mitt jobb uttrycker tacksamhet över just den här biten av information som Anthony delar med oss. Att de äntligen kan äta speciellt potatis utan att tro att det har en dålig effekt på hälsan. För många ändras hela livet av att få föra in dessa fantastiska livsmedel dagligen.

Du kan läsa mer om rädsla för nattskatteväxter och hur den här teorin kom till i Kostguiden och Läk med detox.

I välmående, Carolina Johansson

Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära
Hemsida: carolinajohansson.se
Podcast: Hälsosant
Instagram: carolinajohansson.se
E-post: [email protected]

Den här artikeln publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 13 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *