Räkna med hjärnan – den kan överraska!

Hej fina du, 

Hur mår du? Kan du känna att våren är på väg och att kroppen förbereder sig för att tina upp? Smittar samhällets pandemilättnader ditt humör och inställning till livet? Känner du glädje och hopp om ett öppet samhälle, om frihet? Jag hoppas det. Det är banne mig en omvälvande tid nu, och om vi vill så kommer den leda till en massa gott för oss! 

Det är ju så med allting – vi har alltid ett val, i varje situation. Det kan både kännas överväldigande, jobbigt, provocerande och härligt, lite beroende på vår inställning just där och då.  

Det här med inställning, humör och karaktär är ett aktuellt ämne för denna period. Vi ska nämligen dyka in i hjärnan tillsammans med Dr Jill Bolte Taylor – den lysande hjärnforskaren från Harvard och TED-talk-stjärnan som själv har återuppbyggt sin hjärna efter en massiv stroke. Tillsammans ska vi lära känna vårt hjärngäng, de fyra karaktärer som vi alla har där uppe, så att vi kan ta makten över våra tankar, känslor och vårt liv.  

Du som jag har säkert vuxit upp med idén om att vi har två hjärnhalvor och antingen är du ”vänsterhjärnt” – logisk och strukturerad – eller så är du ”högerhjärnt” – kreativ och mindre strukturerad. I denna sanning gömmer det sig sedan en massa förutfattade meningar om hur man är om man är det ena eller det andra. Håller du med? Men allt det där är lite gammalt nu. Jill ger oss en uppdaterad bild av hjärnan som jag tycker är mycket mer spännande och utvecklande. Dessutom är hon rolig! Och pragmatisk. Och pedagogisk – tack och lov!  

Jag finner mig helt plötsligt medveten om min hjärna på ett helt nytt sätt, studerar den i olika situationer och försöker förstå mina olika hjärnkompisar. Tanken att bjuda in hjärnan till att delta i mitt liv har aldrig slagit mig förut. Jag har snarare ganska omedvetet och oengagerat använt den som en minnesbank, och ofta drar den iväg med mig mot min vilja in i känslostormar och ältande tjatter. Men nu kan det vara slut med det! Äntligen kan jag se vad det är Jill vill – att lära oss att leva med hela hjärnan – och det kan få fantastiska konsekvenser i livet. Jag är så spänd på att sätta igång.  

Dagens synkronicitet: Just när jag skulle sätta mig och skriva denna krönika kom ett bud med en kartong. Vad tror du låg däri? Jo, boken Lev med hela hjärnan. Direkt från tryckeriet <3. Visst älskar vi synkronicitet!  

Tips: Kika in på våra sociala medier de närmaste dagarna. Där får du smakprov ur boken på hur du kan bjuda in hjärnan i ditt liv, närma dig ditt hjärngäng och se dig själv på ett helt nytt sätt.  

Mot en mer medveten framtid! 

Varma hälsningar, 

Alexandra Jerselius 

One thought on “Räkna med hjärnan – den kan överraska!

  1. Har just lyssnat till Dr Jill Bolte Taylor på TEDs talk. WOW så häftigt, berörande, mycket berörande, intressant…. Vilken kvinna! Hennes bok måste jag bara ha! Tack för att hennes bok ”Lev med hela hjärnan” är månadens bok!
    Varma hälsningar, Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *