Studera dina känslor

Jag sitter och läser manus på manus för att hitta den bästa mixen för våra höst- och vinterböcker 2019-2020 och möter en oändlighet av smarta tankar, tankeväckande citat och bra övningar för inre tillväxt. Det är fascinerande hur i princip samma saker kan berättas och formuleras på tusen olika sätt, och varje sätt får olika läsare att landa en insikt.

För mig handlar hela den inre utvecklingen om att lära sig om omfattningen av att vara en människa – känslor, beteende osv – och landa insikterna som gör att vi kan förändra dessa till det bättre. Att landa en insikt är det tillfälle då vi hör en förklaring eller får ett tips som gör att vi förstår den på djupet. Vi kan ha hört, läst eller upplevt samma meddelande hundratals gånger förut men det är först nu det landar, djupt i hjärtat, magen, sinnet.

Vex King är en växande stjärna i en ny generation tankeväckare för inre utveckling. Han är en sådan människa och författare som alla kan identifiera sig med och tar upp obekväma ämnen på ett lättillgängligt sätt. I sin bok uppmuntrar han bland annat sina följare att studera sina känslor. Han säger så här:

”Att ignorera negativa känslor är som att bevara gift i systemet. Lär dig förstå allt du känner. Målet är inte att tvinga fram positiva tankar utan att omvandla de negativa tankarna till något mer hälsosamt, så att du kan må bättre.”

En viktig tidpunkt i min egen utveckling var en sommar för ett par år sedan. Från olika håll, av olika människor fick jag höra ”Flytta fokus från huvudet till hjärtat.”, ”Du behöver vara mer i dina känslor än i intellektet.” Och liknande.

Med alla dessa puffar och knuffar från olika håll började jag sakta men säkert förstå vad det betydde. Mer om det en annan gång. Det jag ville säga i det här sammanhanget var att jag idag har förstått hur viktigt det är att vara nära sina känslor, och kämpar för att mina barn ska våga närma sig och studera sina känslor redan i tidig ålder. Själv lade jag band på dem långt upp i vuxen ålder och höll mig till ”det viktiga” intellektet. Så Vex Kings ord om att Studera våra känslor landade denna insikten än en gång i mig. Fint, skönt, tryggt och en påminnelse om att vi är alltid på väg, vi är aldrig fulländade, vi blir inte klara, bara lite visare för varje dag.

Keep on studying och ha en härlig helg!

Alex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *