Odling för kropp och själ

Odla din egen mat
Vi känner alla till de uppenbara fördelarna med att odla vår egen mat – att vara utomhus (om du odlar utomhus), slippa kemikalier och att få närodlad mat. Men det finns aspekter av odlingen som Anthony berättar för oss framförallt i Kostguiden som kan få ännu mer betydelse för den som odlat länge, och kanske bli en inspiration för den som inte haft möjlighet att prova än. Låt oss gå igenom två av dessa aspekter:

Maten växer för dig
Anthony berättar att maten lär känna oss. Den läser av våra kroppar och hur våra organ mår och anpassar sedan sitt växtsätt för att kunna passa oss på bästa sätt. Ju mer tid du spenderar med växten desto mer kan den läsa av dig. Det betyder att du får mat specifikt anpassad för dina behov och symptom. För att få en del av den här effekten med frukten och grönsakerna du köper i affären (som tagit åt sig information från dess odlare och alla som hanterat den) kan du prata och röra vid den flera gånger per dag. Innan du skär eller tillagar maten kan du hålla den i handen i 30 sek för att låta den ställa in sig på dig. Du kan också spendera tid med vilda växter, så som hallon-, nyponbuskar och nässlor innan det är dags för skörd. Har du fruktträd lär dessa känna dig under lång tid och kan verkligen anpassa sig.

Upphöjd biotika
På ytan av frukt, grönsaker, örter och vildmat finns något som Anthony kallar upphöjd biotika eller upphöjda mikroorganismer – unika mikroorganismer som har en kraftfull effekt på vår hälsa. Om du odlar din egen mat eller plockar vild mat och endast behöver skölja den lätt innan du äter den (till skillnad från butiksvaror som alltid bör tvättas noggrant), få du i dig dessa mikroorganismer. Denna biotika överträffar vida all framställd probiotika, prebiotika eller fermenterad mat som går att få tag på. Den här biotikan tar sig förbi magsäcken (till skillnad från probiotika och jordlevande mikroorganismer) ända till krumtarmen (slutet av tunntarmen) där de producerar b12 som våra kroppar så innerligt behöver. Effekten är så kraftfull att även om du bara har ätit otvättade, egenodlade eller vilda frukter och grönsaker vid ett fåtal tillfällen i livet, arbetar dessa mikroorganismer fortfarande i din kropp. (OBS! Se alltid till att skölja bort smuts och eventuell gödsel från din mat, även om du odlat den själv.)
Läs mer om upphöjd biotika i Medial Läkning Reviderad & Utökad.

Ingen trädgård?
Har du ingen trädgård? Ingen fara! Du kan odla inomhus – till exempel örter på fönsterbrädan eller gurkor i ett soligt fönster. Att grodda och odla mikroskott är också en näringsrik och läkande upplevelse. Några av de enklaste groddarna är linser, bockhornsklöver och rödklöver.

Om du av någon anledning inte kan odla själv, kan du ändå dra nytta av fördelarna genom meditationer kopplade till odling, fruktplockning och ogräsrensning. Dessa finns att utforska i Medial Läkning Reviderad & Utökad.

”Att odla din egen mat kan vara det bästa du någonsin gör för dig själv – fysiskt, andligt och känslomässigt. Trädgårdsarbete kan vara meditativt och förvandla dig. Det är en själsligt läkande och renande metod som försätter dig i kontakt med Moder Jord. ”
-Anthony William, Kostguiden

I välmående,
Carolina

OBS! Informationen är inte ersättning för medicinsk rådgivning, diagnos, behandling eller förskrivning. Rådfråga alltid din läkare när det kommer till din hälsa.

Carolina Johansson
Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära
Hemsida: carolinajohansson.se
Podcast: Hälsosant
Instagram: @carolinajohansson.se
E-post: hej@carolinajohansson.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *