De senaste åren har vi bombarderats med information om att frukt innehåller för mycket socker och att det därför är dåligt. Det har gjort att många människor är rädda för att äta frukt. Jag avstod själv under många år från att äta frukt på grund av rädsla för negativa hälsoeffekter. Socker i frukt är dock inte detsamma som raffinerat socker.
Socker i frukt kommer med en unik blandning av levande vatten, mineraler, vitaminer, andra näringsämnen, protein, fett, fruktkött, fibrer, antioxidanter, pektin och mycket annat; alltså massa ämnen som hjälper kroppen och som både är antivirala och antibakteriella. Det finns en väldigt bra anledning till att alla de här näringsämnena är bundna till just socker. Socker är nämligen det som får ett näringsämne att förflytta sig i blodet och kunna ta sig in i våra celler. Näringsämnen i mat innehållande mycket fett är mycket svårare att tillgodogöra sig just eftersom de är inkapslade i svårnedbrytbara fettpartiklar.
Anthony säger som jämförelse att om vi ska äta motsvarande 100 kilo socker från frukt så skulle vi behöva äta tusentals kilo. Frukt innehåller så så mycket mer än bara socker.
Allt socker är inte samma
Anthony brukar jämföra den här missuppfattningen om att allt socker är dåligt, med vatten. Ingen skulle likställa dricksvatten med det vattnet som finns i toaletten, eller från en vattenpöl från en motorväg. Ja, det är vatten alltihop, men det har otroligt olika egenskaper. Samma är det med socker. Socker från frukt, kokosvatten, sötpotatis, vanlig potatis, squash, pumpa, rå honung osv går inte att jämföra med raffinerat socker eller majssirap.
Frukt förr
Människan har odlat frukt i tusentals år och förr i tiden visste vi att frukt var bra för oss. På platser runt jorden där man inte hade tillgång till frukt året runt drabbades människor av sjukdomar. Bland dem skörbjugg som orsakas av c-vitbrist men även brister på andra viktiga ämnen som finns i frukt. Även enkla infektioner kunde bli livshotande. De rikare i dessa regioner - kejsare, kungar, drottningar, hertigar, baroner, grevar, riddare och faraoner levde längre och friskare- tack vare att de hade tillgång till frukt. De hade pengar och tillgångar och kunde få tag på frukt då frukt har skeppats och transporterats runt jorden sedan lång tid tillbaka. Den enklare befolkningen hade inte samma möjligheter och många av deras sjukdomar hade inte behövt uppstå om de haft tillgång till frukt.
Hur ofta äter vi frukt?
Idag blir människor sjukare och sjukare samtidigt som vi får höra att vi ska äta mindre och mindre frukt; av folk som inte vet varför vi blir sjuka. Frukt är (tillsammans med grönsaker, örter & kryddor och vildmat) det absolut viktigaste vi kan äta i vår tid.
I Kostguiden skriver Anthony utförligt om olika frukter och vilka specifika egenskaper de tillför kroppen. Här kommer en lista med olika sorters frukter att inkludera i din vardag. Äter du de här ofta? Vilka tycker du om? Vilka skulle du vilja äta mer av?
- Apelsin & småcitrus
- Aprikos
- Avokado
- Banan
- Bär
- Citron & Lime
- Dadlar
- Druvor
- Fikon
- Granatäpple
- Kiwi
- Körsbär
- Mango
- Melon
- Papaya
- Päron
- Tranbär
- Äpple
Du är värd att må bra, det är din rättighet! Du behöver inte leva med sömnproblem, yrsel, magproblem, hjärndimma, humörsvängningar, destruktiva tankar, minnesförlust, utmattning, svullen mage, övervikt eller vad det nu kan vara. Frukt är på vår sida. Den hjälper oss att ta oss uppåt!
Jag går djupare in på det här med frukträdsla och mycket mer i det här avsnittet av Hälsosantpodden.
I välmående,
Carolina
I både Medial läkning och Kostguiden kan du läsa mycket mer om frukt och vad den gör för att stötta våra kroppar.
"Frukt är en del av vår kärna, ett grundläggande element i vår identitet. Vi överlever inte på jorden utan frukt. Dess näringsvärde är fullständigt oöverträffat."