Hälsan – på spir eller glid?

Vad är hälsa egentligen? Begreppet är både stort och brett och ofta svårt att ringa in. Ett något ospecifikt och välanvänt ord som jag ofta upplever används ganska generellt, utan djupare mening. Beroende på situation kan vi prata om kroppshälsa, fysisk hälsa, mental hälsa, inre hälsa och säkert mer än så. Holistisk hälsa är ännu ett begrepp (lyssna gärna på vår podd nr 22 där vi försöker bena ut vad det betyder för Jessica och mig). Ospecifikt eller inte så är det ju bra att vi pratar om hälsa!! Det vore ju illa om vi inte var intresserade av det alls, eller hur?

Enligt Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) betyder hälsa ”gott kroppsligt och själsligt till­stånd”. Det landar ganska bra hos mig och ligger nära det jag lägger in i holistisk hälsa. Svenska Akademiens Ordböcker (SO) förklarar hälsa som ”till­stånd av väl­befinnande och full­goda kropps­funktioner hos människa (el. djur); så­väl om det till­fälliga som det mer permanenta kropps­tillståndet”.

Just i januari ser jag min egen varelse ur två hälsoperspektiv. Det första och det största är den kroppsliga hälsan. Julen och nyårets sociala sammanhang har stöpt om kroppen i någon ny okänd form och den känns konstig både inuti och utanpå. När det händer påverkar det min mentala och inre hälsa, vilket är det andra perspektivet. Och det är ju så här det är – allting hänger ihop! Den ena aspekten på hälsa påverkar den andra och vice versa. I början av året är det nog fler som känner som jag.

Därför är det här ett gyllene tillfälle för en återställning av kropp och själ. Med många chokladspäckade sista dagar på 2022 har jag nu motivationen att starta 2023 med sundare vanor. Om ni känner igen er kanske periodens medlemsbok faller er i smaken!

Ketokoden och hur du knäcker den! av Dr Steven Gundry är en riktigt bra mix av hur vi får ordning på den kroppsliga hälsan – både den inre och yttre. Och uppnår vi det kommer vi må bättre mentalt och, något inte alla vet, skapa oss bättre förutsättningar att leva utan sjukdomar medan vi blir äldre. Ketogen kost är långt ifrån bara en diet för viktminskning, det är en livsstil för ett långt och friskt liv.

Värt att poängtera – den här medlemsboken liknar inte någon annan ketobok! Som vanligt vänder Mr Gundry upp och ned på begreppen eftersom han har hittat nyckeln till den kemiska process alla är ute efter med ketodieter. Här får vi veta vad som faktiskt händer i kroppen. Det som en gång var sanning om ketos begraver Gundry och ersätter med ny forskning och ett mer generöst sätt att leva. Nu kan vi njuta medan vi blir äldre och hålla oss friska utan allt för stora uppoffringar!

Varma vinterhälsningar från
Alexandra Jerselius

TIPS: Känner du att du borde ta tag i träningen men har ingen ork eller lust? Fundera på vilken typ av rörelse du tycker är roligt, googla lite grann och prova något nytt! Sätt fokus på att göra något kul i stället för att sätta upp målet att ”börja träna”. Så länge du rör dig är det bättre än att sitta still. Tänk, du kanske hittar din nya grej! Ofta finns det vi önskar oss runt hörnet, vi måste bara veta vad det är vi vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *