I möte med motsatser

Jag sitter och funderar på om det är många som tycker att den inre resan är lite trögare och tristare nu under vintermånaderna eller om det bara är jag som tycker så. En fråga: Har ni någon tid på året då det är lite stökigare inombords än andra, eller är det mer förknippat med sinnesstämning än med säsong?

Nyåret för mig har generellt sett en hög energi, ändå förvånas jag över hur lätt jag dras ner av något så simpelt som väder och känslan av ”evig vinter”. Ni som har sett serien Game of Thrones – för mig är ”Winter is coming” ett skräckens uttryck (lätt överdrivet, men väldigt ohärligt). Ena dagen fryser jag hejdlöst, nästa dag önskar jag gårdagen tillbaka och föredrar kyla och knastersnö framför slaskig isbana. Åsikter och humör åker bergochdalbana tills jag blir alldeles trött. Samtidigt känner jag mig pigg, lätt i kroppen, och har nära till en hög vibration så fort jag behöver. Alla dessa motstridande energiströmmar… – jag får inte ihop dem!

Men, vintern är en tid då reflektion ligger nära tillhands, och den här säsongen har jag kommit på en viktig sak. För min personlighet blir vintern ett hinder. När dagen är mer mörk än ljus och skog och vägar fylls med snö och is kan jag inte leva som jag vill. Min frihet begränsas och det har jag svårt att tolerera. Den här insikten ger mig helt plötsligt nya verktyg för att hantera vintern. Visst är det härligt med lösningar!

Jag tror att det handlar mycket om balans. När vi mår bra har vi en balans mellan ytterligheter. Vad som är balans kan dock skilja sig från en individ till en annan. Balans betyder inte alltid 50/50. Personligen behöver jag kanske lite mer frihet än fasta ramar.

Det här med balans mellan motsatser för att nå harmoni, och idén om att naturen alltid strävar efter balans är väldigt intressant. Det finns en oerhört stor visdomskälla om detta som genomsyrar nationer, kulturer, filosofier, religioner och mer, nämligen Yinyang. Detta ostasiatiska koncept som finns med i några av världens äldsta texter, kan hjälpa oss att komma i samklang med oss själva och världen i stort – ja, hela universum och dess flöde.

Vi hittade Boken med stort B som utforskar yin och yang på alla tänkbara sätt och kände att DEN ska våra medlemmar få ta del av. Här finns möjlighet till utveckling både för själ och intellekt då ämnet är komplext och boken är omfattande. De många illustrationerna i färg hjälper ögat och sinnet att förkroppsliga det hela, så det är verkligen en mångfacetterad bok. Lite partisk kanske, men jag rekommenderar den varmt. Tanken att bjuda in en gammal tradition med uråldriga principer till vår moderna vardag kan jag också se som en strävan efter balans och harmoni. Vad tror du?

Dagens yinyang-insikt: Idag är en dag då yin har kontrollen. Det stora, gråa molntäcket som ligger över Stockholm blockerar allt ljus (yang) och lägger en enhetlig skugga över staden. Fullmånen (yin) har just haft sin peak och solen (yang) har inte synts till på ett tag. Det kan låta dystert, men är bara några danssteg i valsen mellan yin och yang. I Boken kan vi läsa att ”Det kommer alltid en tid då världen är antingen mer yang eller mer yin, men förr eller senare återvänder den – antingen till jämvikt eller till det motsatta elementet.

Med det bjuder jag upp yinyang till dans och går våren till mötes!

Varma hälsningar,

Alexandra Jerselius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *