Insidan är mitt första hem, min verklighet

Söndag. En helt underbar söndag. Solen strålar på en blå himmel och det är lagom kallt och krispigt vitt där ute. Den senaste veckan har varit så spännande. Massor har hänt inne hos mig, i min kropp, i mitt hjärta, helt enkelt INOM mig. Det är där jag bor. Det är där jag lever mesta delen av tiden, precis som du. Alla inre samtal, tankar och känslor, det händer där inne. Ingen annan ser eller hör dem. Vid den insikten får jag ett infall av att vilja prioritera mitt sätt att vara människa. Låt se om det här rimmar med dig också.

  1. Först kommer jag (du, och varje människa för sig) – själen och dess tempel, min mentala och fysiska varelse.
  2. Sedan kommer allt som är utanför mig.

Min själ och mitt tempel är det absolut första som är verkligt för mig och har varit ända sedan livets begynnelse. Från det perspektivet är det självklart att man lyssnar på och tar hand om sig själv först. Men eftersom vi lever mycket med våra utåtriktade sinnen – synen och hörseln – letar sig fokus lätt bortom vår kropp och själ. Vi SER inte oss själva först utan ögonen tittar på annat utanför oss, och vår uppmärksamhet följer det vi ser och hör. 

Vi har möjligheten att programmera om oss själva så att vi riktar dagens första uppmärksamhet inåt. Till exempel, om vi ser till att känseln är vårt första aktiva sinne när vi vaknar så kan vi börja dagen med att känna in kroppen och sinnet innan vi öppnar ögonen och ser oss omkring. Det här är något jag jobbar med själv just nu, att programmera om min start på dagen. Och jag tänkte att det kunde vara passande att dela det med dig i samband med boklanseringen av Sensitiv och stark av underbara Anita Moorjani.

Det här är en fantastisk bok och följeslagare på vägen till inre styrka. Det är en guide för att lära känna sig själv, sina behov, sina gränser och se gåvan i allt man är. Den är speciellt intressant för den som känner igen sig i det sensitiva – oavsett om man har kommit fram till att man är högkänslig, empat eller annat – och för den som kanske känner sig missförstådd och förbisedd ibland. Jag vet hur alla dessa tillstånd känns och är glad att just Anita har skrivit denna verktygslåda till mig, för hon är så vis. Hon har rest till andra sidan för att ta med sig viktig kunskap till oss och förmedlar den genom starka berättelser, kloka råd, vackra mantran och enkla meditationer. För dig som är nyfiken var på känslighetsskalan du är finns det även ett test du kan göra.

Anita är duktig på att lyfta människor, att få oss att förstå att vår känslighet är vår styrka och vi behöver använda den. Vi har en uppgift att utföra, så det är bara att kavla upp armarna, plocka fram modet och börja arbeta – inifrån och ut! Kom igen nu!

Veckans övning: Påminn dig själv varje morgon att känna först och se sedan och påbörja omprogrammering av din prioritering. DU FÖRST!

Glada vår- och påskhälsningar,

Alexandra Jerselius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *