Kroniska symptom och mystiska sjukdomar

kronisk sjukdom

Anthony pratar ofta om kroniska, mystiska symptom och sjukdomar. Låt oss gå igenom vad han menar med det så att det blir lättare att hänga med framöver. Kroniska och mystiska symptom och sjukdomar är i många fall samma sak. Mystiska sjukdomar och symptom låter kanske lite udda. Kanske tänker du att det handlar om väldigt få fall av människor som drabbas av något okänt. Men det är inte riktigt så. Låt oss kolla lite närmare på vad de betyder.

Vi börjar med kroniska symptom och sjukdomar. Ett kroniskt symptom är helt enkelt något som är kroniskt, något som inte försvinner. Det kan vara konstant, alltså att du har exempelvis värk hela tiden, eller något som kommer och går som du aldrig riktigt får bukt med, exempelvis migrän. Ibland kan man få en diagnos, alltså ett namn på sina symptom, som t ex MS, chrons, kolit osv. Det är inte akuta sjukdomar vi pratar om här, som exempelvis hjärtinfarkt, hjärnblödning, organsvikt och blodförgiftning. Utan något som vi lever med länge. Många av våra kroniska symptom är sådant som vi lärt oss leva med och som till och med kan klassas i vårt samhälle som normalt, exempelvis huvudvärk, mensvärk, tunga blödningar vid mens, ont i kroppen, trötthet och klimakteriebesvär med mera.

Mystisk sjukdom då? Anthony pratar ofta om att vi har en epidemi av mystiska sjukdomar. Menar han endast de fall där läkarna har svårt att ställa diagnos och inte vet vad som hänt med en patient? För läkarna verkar ju ha koll på nästan alla saker som kan drabba oss, eller? Det kan ju verka så eftersom det finns så otroligt många diagnoser och namn på åkommor. Men bara för att en samling symptom har ett namn betyder inte det att sjukdomen är väl förstådd.
Mystiska symptom eller sjukdomar är tillstånd som läkarna inte har svar på. De vet inte varför du har fått det och de vet inte vad du ska göra för att bli frisk. Detta kan även gälla om dina symptom har ett namn och även om du får läkemedel för det. De är fortfarande ett mysterium för dem varför du har fått det och hur du ska bli av med. Det är inget fel på att få ett namn på sina symptom, många upplever det som att de blir hörda och att de blir tagna på allvar. Men vi måste gå vidare, vi kan inte bara stanna vid att ge namn, för endast ett namn hjälper oss inte att förstå eller bli av med våra symptom.

kroniska symptom

När vi nu pratar om mystiska symptom eller sjukdomar framöver pratar vi alltså om i stort sett alla de kroniska sjukdomarna och symptomen människor lider av, oavsett hur stora eller små, där de inte har svaret på varför de har fått dem, eller hur de ska göra för att bli friska. Oavsett om man har fått ett namn på det, som Crohns, kolit, MS, RA, ME, Parkinssons, ADHD, demens, PCOS, endometrios, IBS, PMS eller om man inte har fått något namn på det men ändå lider av värk, ångest, depression, neurologiska besvär, hjärndimma osv.

De flesta människor lever idag med minst ett mystiskt och kroniskt symptom, om inte flera stycken, utan svar och utan hjälp. Den tid vi lever i idag har inte kommit så långt som vi hela tiden matas att tro. Är det inte konstigt att vi kan skicka raketer till rymden och ha den mest avancerade teknologin i våra bilar, men efter miljardtals spenderade kronor inom forskningen har de ingen aning om varför människor lider av ens IBS?

Du kan lyssna på ännu mer om det här i avsnitt 2 av Hälsosantpodden där jag även går igenom 4 kategorier av mystisk sjukdom.

I välmående,
Carolina

”Halva läkningsprocessen är att veta orsaken till tillståndet (och att veta vad som inte är orsaken). Nästa steg är att lära sig hur man gör det bättre”.

- Anthony William, Medical Medium

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *