Levande vatten… och salt

I förra numret pratade vi om varför det är viktig att hydrera kroppen och kompensera för det uttorkade liv de flesta av oss lever. I det numret nämnde jag två saker som jag vill förklara lite djupare, nämligen ”levande vatten” och varför vi inte vill tillsätta salt i vårt dricksvatten. Vi börjar med det levande vattnet.

Levande vatten
I ”de fyra heliga” (frukter, grönsaker, örter och vildmat) finns så kallat levande vatten. Genom sina blad och rötter tar de upp vatten som de sedan aktiverar och transformerar så att vi kan tillgodogöra oss de annars för oss otillgängliga mikronäringsämnena i vattnet. Det finns två sorters levande vatten i de fyra heliga; hydrobiaktivt vatten och kofaktorvatten. Det första innehåller livgivande näringsämnen som återfuktar oss, ger oss energi och förser blodet med näring. Det andra hjälper oss att läka på ett själsligt, andligt och känslomässigt plan.

Detta levande vatten återställer vätskebalansen i kroppen bättre än vad något vanligt glas vatten någonsin kan göra. Men med ett enkelt knep kan vi göra vårt dricksvatten mer återfuktande för oss. Alla naturliga vattenkällor (hav, sjöar, floder, bäckar, åar) är levande, men när vi renar och filtrerar vatten (vårt kranvatten) så förlorar vattnet sin levande energi. Då kan man tillsätta lite pressad färsk citron eller lime för att väcka och återaktivera vattnet igen så att det lättare kan ta upp gifterna och föra ut dem ur kroppen. Man tillsätter också spårämnen i vattnet med hjälp av citron och lime.

Salt i vattnet
Det är en vanlig missuppfattning att vi bör blanda en tesked salt i vattenglaset för att tillsätta mer spårmineraler och få bättre återfuktning. Men det inget som kommer hjälpa oss på en cellnivå. Vanligt salt (även om det är Himalaya-eller havssalt) är uttorkande för kroppen. Det binder vatten från viktiga ställen i kroppen och flyttar det till platser vi inte vill ha det. Salt är en utmärkt konserveringsmetod eftersom det binder till sig vatten, och det fungerar på samma sätt i våra organ. Det kan tom orsaka vätskeretention och att vi sväller, något som vi vill undvika. Vi ska däremot inte blanda ihop vanligt salt med de levande spårmineralsalter som finns i de fyra heliga. Det är väldigt stor skillnad på de två sorterna.

Så kom ihåg, vi vill ha i oss levande vatten från frukt, grönsaker, örter och vildmat, såsom; melon, äpple, gurka, selleri, druvor, apelsiner och andra citrusfrukter, bär, päron, körsbär, aprikoser, persikor, nektariner och papaya.

I välmående, 
Carolina 

Carolina Johansson 
Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära  
Hemsida: carolinajohansson.se  
Podcast: Hälsosant  
Instagram: @carolinajohansson.se  
E-post: [email protected] 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *