
Den 25 mars firas våffeldagen, en dag då vi gärna unnar oss en god våffla, antingen hemma eller på ett mysigt café. Ursprungligen är det en kristen högtid, Marie bebådelsedag, och numera markerar den också övergången från vinter till vår.
Till denna dag har jag bett vår marknadsföringsfantast (som även råkar vara min lillasyster!) att dela med sig av sitt favorit-våffelrecept. Mimmi driver ett litet våffelcafé under vår- och sommarmånaderna på Brännans Gård i nordvästra Skåne – och nu lämnar jag över ordet till henne!
Nu drar våffelsäsongen igång här på Brännans Gård, och det firar vi genom att dela med oss av receptet på en av våra storfavoriter från menyn – Sötpotatisvåffla med smashed avokado!
När det kommer till själva smeten så har vi märkt att det är många som har ett favoritrecept som de alltid använder sig av (om så är fallet för dig så fortsätt göra det även när det kommer till Sötpotatisvåfflan!). Andra vill göra det enkelt för sig och köper en våffelmix i mataffären. Vi får väldigt ofta beröm för smaken och framförallt frasigheten hos våra våfflor i caféet, så jag tänkte dela med mig av en liten hemlighet när det kommer till vår grundsmet. Den innehåller bara fyra ingredienser! Mjöl, havremjölk, bakpulver och vegetabiliskt smör. (Självklart går det lika bra att använda vanlig mjölk och smör!)
Okej, då kör vi – här kommer recept med instruktioner:

Ingredienser:
- 1 sats färdig våffelsmet
- Smör (gärna flytande) till våffeljärnet
- 1 medelstor sötpotatis
- Avokado (färsk eller frusen som du låter tina)
- Citronsaft
- Ett paket philadelphia
- En klick crème fraiche
- Ärtskott
- Pumpafrön
- Flingsalt
- Peppar
- Chilli flakes
- Om du har möjlighet och får tag på kryddblandningen Za’atar så toppa gärna med denna för en extra god smakupplevelse
Instruktioner:
- Gör din favoritvåffelsmet.
- Skala och riv ner sötpotatisen i smeten. Ta inte för mycket – en halv sötpotatis per sats brukar vara lagom så att våfflorna inte fastnar i järnet.
- Grädda våfflorna i våffeljärnet. Pensla rikligt med flytande smör på både övre och undre plattan för att undvika att de fastnar – men överdriv inte så att de blir flottiga.
- Under tiden kan du blanda Philadelphiaosten med en klick crème fraiche (crème fraichen läggs framförallt till för att mjuka upp philadelhian och göra den krämigare)
- Smasha (mosa) avokadon med en gaffel – det ska vara bitigt, inte en slät puré. Om du använder fryst avokado, plocka bort eventuella hårda bitar. Smaka av med lite salt, peppar och en skvätt citronsaft.
- När våfflorna är klara, lägg dem på varsin tallrik (inte ovanpå varandra, då tappar de sin frasighet). Om du gör flera åt gången, lägg dem gärna på ett galler så att luften får cirkulera.
- Bred ut Philadelphiaröran över nästan hela våfflan.
- Toppa med en generös klick smashed avokado (tänk ungefär som en glasskula!)
- Strö över ärtskott och pumpafrön.
- Avsluta med flingsalt, nymalen peppar och chiliflakes. För extra smak – strö över en rejäl nypa za’atar över hela våfflan.
- Servera!
Kombinationen av avokado, ärtskott, pumpafrön och za’tar är inspirerat av smashed avokado toasten som du hittar på nästan vilket café som helst i Australien! Vi har lagt till sötpotatis och mjukost som adderar en naturlig sötma och krämighet och har gjort denna våffla till en av våra mest älskade.
Smaklig måltid och ha en härlig våffeldag <3
Mimmi
För mer info om Brännans Gårdsbutik och deras populära våffelcafé – kika in på @brannansgard på Instagram eller www.brannansgrad.se.