Tacka vet jag tryggheten i gammal visdom

Hej alla fina medlemmar!

Välkommen in i andra halvan på februari! Ni kanske inte räknar ner vinterdagarna, men det gör jag! Skåning i själ och hjärta (om än jag bor i Stockholm) så tycker jag att våren ska börja i mars =).

Vi ägnar februari och mars åt årets stora BOKREA!! Här har ni ett hav av mysiga böcker att fynda till otroligt fina priser. Jag kan inte säga annat. Ha så kul!

Men, den som står ut mest av alla böcker är ändå min nya älskling – De fem elementen – en bok om hur man genom den kinesiska medicinens visdom kan lära känna sig själv, hitta lösningar i livet och finna balans och harmoni. 

Vi omges av människor och relationer till andra varje dag. Inte minst umgås vi med oss själva dygnet runt i ett helt liv. Vad vi än gör och var vi än befinner oss finns människor omkring oss. Om inte i fysisk form så i våra tankar, minnen osv. Att förstå människans natur borde ligga högt på agendan i den sociala skolan. Istället är det något vi i bästa fall intresserar oss för att lära oss under livets gång. 

Om än sammankopplade så är var och en människa en egen individ. Vi uttrycker oss inte på samma sätt, varken i tal eller kroppsspråk, vi ser olika ut, har egna beteenden osv. En tanke som slog mig när jag valde ut De fem elementen till en av våra medlemsböcker var att: ”Jag kan aldrig bli fullärd om mig själv eller om andra. Ju mer jag vet om olika personligheter desto lättare är det att förstå hur de omkring mig fungerar, hur jag kan möta dem på ett bra sätt och därmed skapa finare relationer och ett härligare klimat/liv.”

Det finns många olika modeller som titta på personlighetstyper och förklarar t.ex. om man är gul, blå, grön, röd osv. De fem elementen är ingen modell skapad i vår moderna tid utan en urgammal lära som vuxit fram inom den kinesiska medicinen, vetenskapligt beprövad efter kinesiska former i generationer. Och jag både fascineras, exalteras och imponeras av träffsäkerheten. Inte nog med att jag lär känna mig själv från ett nytt perspektiv – genom vatten, trä, eld, jord och metall – jag lär också känna människorna i min närhet!

Men, det är en sak att ”lära känna” och förstå sig själv lite bättre. Den här boken går längre än så. Författaren Jean Haner lämnar väldigt lite åt slumpen. Hon vill att vi börjar leva våra rätta jag, och det kan vi bara göra om vi förstår vilka vi är och anammar lösningar som hjälper oss bli av med problemen i våra liv – stora som små, enkla som svåra. Jean har lösningarna för att skapa balans mellan elementen i våra kroppar, i relationen med vår omgivning och naturen. Ibland på de mest anspråkslösa sätten. 

Det här är en bok jag vill att hela min familj ska läsa. Och jag ser fram emot alla härliga diskussioner som ska uppstå ur den, som leder oss närmare varandra. Jag ser också fram emot att diskutera den i Livsenergifamiljens egen facebookgrupp som bara växer och växer.

Snart säger vi hej då till vattenelementet för den här tiden och välkomnar träelementet – vårens starka livskraft, då hela naturen slår ut och nytt liv uppstår.

Varma hälsningar, Alexandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *