Vad säger Anthony om postcovid

Läsarfråga:
Hej Carolina. Min dotter har drabbats hårt av Postcovid. Vad säger Anthony om det? 

Hej,  

Ledsen att höra angående din dotter. Covid drabbade många människor hårt och efterskalvet av symptom som hängt kvar eller tillkommit har varit tufft för många.

Anthony var faktiskt den första att prata om Postcovid, långt innan det kom från sjukvården. I själva verket har han pratat om det under många år, men då som postinfluensa (som även det nu börjar bli ett begrepp inom vården). När vi får en influensa (oavsett om det är covid eller något annan) riktar immunförsvaret all sin kraft åt att bekämpa den akuta infektionen och blir därför nedsatt på vissa sätt. När det sker kan andra virus (och bakterier) som ligger i kroppen få mer utrymme och ställa till problem. En stor del av Anthonys arbete handlar om att informera om de virus och bakterier som vi människor bär på, även om inte alla känner av symptom från dem. Dessa virus ligger till grund för otroligt många av de symptom och sjukdomar som vi lider av idag.

Postcovid visar sig på olika sätt. För några blossar symptom som de har haft tidigare i livet upp, för andra blir existerande symptom värre och för en del visar sig nya symptom för första gången. Men, i alla de här fallen är det faktiskt inte längre covid (eller andra influensor) som är orsaken. Covid var endast en utlösande faktor för underliggande problem. Så även om problemen dök upp i samband med covid, så är covidviruset ur kroppen när den akuta infektionen är över. Nu är det andra virus som vi behöver rikta vår uppmärksamhet mot, som låg där latent och växte sig starkare när immunförsvaret var upptaget med influensan.

Det är framför allt EBV och bältros som lätt triggas igång av en tuff influensa. Dessa virus ligger bakom en otrolig mängd symptom beroende på hur och vart de attackerar kroppen, bland annat: kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, hjärndimma, värk och smärta som kommer och går eller flyttar sig, stickningar och domningar i olika kroppsdelar, matthet i armar och ben, depression, ångest och borreliasymptom.

Det finns såklart en del symptom som influensa och covid kan skapa, t ex lungbesvär som håller i sig om lungorna blev skadade av infektionen. Man kan också få en hjärntrötthet som håller i sig upp till 6 månader om infektionen gav hög, långvarig feber (på grund av uttorkning och elektrolytbrist). Febern kan också försvaga binjurarna och man kan vara trött i ett par månader efteråt, men just det ger inte så många andra symptom än ökad trötthet, mindre ork och att man känner sig svag. De postcovid-besvär vi ser idag är inte samma som dessa.

När det kommer till covidviruset var det mer aggressivt än andra influensavirus och väldigt tufft för många. Covid triggade igång problem i kroppen som annars kanske hade tagit 20 år att utveckla, men det är samma mekanismer som sker med alla influensavirus. Influensan har varit en utlösande faktor för kroniska symptom i många, många år. Det här är en anledning till att Anthony lär oss att det är så viktigt att vi tar hand om oss vid influensor, så att vi slipper långvariga problem efteråt.

I Medial läkning reviderad & utökad kan du läsa mer om det här. Här kan du även hitta de symptom som nu är problematiska, se rotorsaker och vad som kan göras för att stärka kroppen och vad specifikt man kan inkludera i livet för att komma framåt, beroende på vilka symptom man upplever. Man kan även få hjälp på vägen av en terapeut.
 
Stort lycka till!

I välmående, 
Carolina

OBS! Informationen är inte ersättning för medicinsk rådgivning, diagnos, behandling eller förskrivning. Rådfråga alltid din läkare när det kommer till din hälsa.

Den här texten publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 7 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *