Dra nytta av de kraftfulla egenskaperna hos vilda bär

Kraftfulla verktyg för välmående och hälsa behöver inte vara avlägsna eller exotiska. Ibland finns de närmare än vi tror – i våra skogar och frysdiskar till exempel. Vi har länge förstått att vilda blåbär har en positiv påverkan på hälsan här i norden, men att vilda blåbär är den mest läkande råvaran i hela världen enligt Anthony William kanske var något nytt. Att kunna gå ut och plocka vår egen superfood är lyx! Vilda blåbär (alltså inte odlade blåbär, även om de har många fördelar de med) är också något av det kraftfullaste vi kan äta för vår hjärna, vilket är varför de pryder framsidan av de nya böckerna om hjärnhälsa. Överraskande nog blir de ännu mer kraftfulla när vi fryser dem. Här i norden har vi dessutom många andra vilda bär. Anthony hyllar alla vilda bär (och odlade bär) till skyarna och här är några skäl till varför: 

Upphöjd biotika. Frukt, bär och grönsaker som plockas direkt och äts (utan att behöva tvättas innan) innehåller något som Anthony kallar upphöjd biotika. Det är små mikroorganismer som är mer kraftfulla än något probiotika-tillskott som går att köpa. Dessa mikroorganismer tar sig levande förbi magsyran och fortsätter via tunntarmen till krumtarmen (även kallad ileum) där de bland annat hjälper till med B12-upptaget och att skydda mot dåliga bakterier. Du kan läsa mycket mer om upphöjd biotika i Kostguiden och Medial läkning. OBS! Frukt, bär och grönsaker som köps i affären behöver tvättas noga innan man äter det.  

Antioxidanter. I bärens pigment finns enormt kraftfulla antioxidanter. Du har säkert hört talas om fria radikaler tidigare, skadade eller döda celler och gifter som kroppen producerar. Men det finns så mycket mer än så. Idag behöver kroppen dagligen ta hand om gifter från tvättmedel, sköljmedel, parfymer, mattor, mattrengöring, hudvård, avgaser, luftfräschare och så mycket mer. Celler oxiderar, eller bryts ner och dör av gifter. Det är där antioxidanter kommer in som ett motskydd.  

Olika bär erbjuder olika, unika fördelar. Försök att få in bär i din kost varje dag för att kunna ta del av de fantastiska fördelarna. Du kan äta dem som de är, på havregrynsgröten, i fruktsalladen, i smoothien, i salladen eller i efterrätten. Du kan även njuta av de vilda blåbärens effekter i Antitungmetallsmoothien. För att få i dig den mest kraftfulla prebiotikan som finns, som ger näring åt de goda bakterierna i tarmen, ska du äta rå honung tillsammans med dina bär.  

Du kan läsa mycket mer om bärens effekt på vår hälsa i Kostguiden och Hjärnhälsa 

I välmående, Carolina Johansson 

 
Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära  
Hemsida: carolinajohansson.se  
Podcast: Hälsosant  
Instagram: carolinajohansson.se  
E-post: [email protected] 

Den här artikeln publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 10 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *