En bra övning för själen

Hej kära du,

Det är jul igen. Snart. Klementiner i överflöd. Nejlikor i apelsiner som dinglar i röda band. Skogsdoft, stämning, ljus och sång. Hög mysfaktor. Njut. Njut. Njut. Så mycket du bara kan. Välj det härliga. Åtminstone…gör ett val.

Ibland glömmer vi bort att vi har möjligheten att välja väg. Känner du igen att man ibland bara ”ångar på” av ren vana utan att reflektera över hur man mår eller vart man är på väg? Att fånga sig själv där och då, stanna upp, reflektera och göra ett medvetet val kan betyda hela skillnaden för oss.

Vi har alla våra trick för hur vi kan stoppa oss själva i ruset. Min bästa ”plats”, eller övning som håller mig på rätt köl är yogan – och då menar jag allt vad yoga är; filosofin samt den andliga, den mentala och även den fysiska praktiken.

Jag märker att jag det kliar i mig. Jag blir frustrerad och otålig över att inte finna de rätta orden, den där perfekta formuleringen som tränger igenom alla fördomar om yogan och skapar nyfikenhet, till och med förståelse för den viktiga biten i yogan som många ännu inte sett: Yogans kombination av mental och fysisk övning är en dunderkur för sinne, kropp och själ! När varenda cell i kroppen vaknar händer något med sinnet, och själen vaknar till liv igen, och igen, och igen. Som sagt, yoga är så mycket mer än övningar på en matta. För många är det där första mötet sker, men det behöver inte vara din väg. Yoga erbjuder många vägar till en livsstil i balans och harmoni.

Jag önskar alla att få uppleva den känslan som yoga kan ge. Därför är jag så oändligt glad för den bok jag har letat efter och nu äntligen hittat – YogaGlädje. Den vänder sig nämligen så fint till alla – nyfikna som inbitna – vilket också är författarens önskan. Hannah Barret vill förenkla yogan så att fler vågar ge den en chans. Tro mig, jag vet hur svårt det kan vara.

Mina tre tonåringar och min man känner yogan genom mig, även glädjen den ger. Ändå är tröskeln hög för dem. Kanske behöver yogan paketeras om? Är den för stöpt i myterna omkring den? Sanningen är den att yoga är till för alla. Syftet är att skapa flexibilitet i både sinne och kropp, alltså inte bara i kroppen, och det är möjligt oavsett vår längd, vikt och stelhet/flexibilitet. Allt som krävs är viljan.

Jag hoppas att YogaGlädje kan agera som en landgång in i eller tillbaka till yogan för dig och för mig. Att den hjälper oss komma tillbaka till oss själva - i sinne och kropp – och låta varje cell leva våra bästa jag.

Läs mer om boken på de kommande sidorna. Lär känna Hannah som med yogans hjälp fick balans i livet trots att hon inte kunde nå sina tår. Boken är helt underbar, komplett, praktisk och så vacker att den får ligga framme hos mig som en ständig påminnelse om att jag bryr mig om mig själv och gör medvetna val. Gör du det också =).

Jag önskar er en stämningsfull tid fram mot jul <3

Namaste, Alexandra Jerselius

TIPS! Namaste är en hälsningsfras på sanskrit och kan översättas till ”Det gudomliga inom mig ser och respekterar det gudomliga inom dig” eller ”jag bugar för dig”. Vackert, eller hur? Tänk om vi alla tänkte på det varje gång vi hälsar varandra. Mitt tips för december är att börja använda det medvetet i hälsningar och se hur det påverkar dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *