En lucka för tristess i vardagen

I dagarna har jag haft anledning att läsa på om meditation och forskning kring det. Om ni inte redan har gjort det, googla på ”meditation forskning” och börja läs. Det är så oerhört häftigt att ett så enkelt och billigt verktyg kan göra sådana enorma förändringar – i vårt dna, med vår fysiska hälsa och den mentala. Tänk om alla ägnade 10 min åt meditation varje dag, då skulle vi leva i en snällare värld!

På sistone har det dragit in en storm av nya, spännande möjligheter och jag kan ärligt erkänna att jag inte är så duktig på att tacka nej eller sätta gränser. I stället fångar jag möjligheterna som bollar, kastar snabbt upp dem i luften igen och tänker att jag tar itu med det ”positiva problem” som uppstår om alla möjlighetsbollar vill landa och bli omhändertagna. Varför är man bättre på att sätta gränser för sina barn än för sig själv? Lite meditation och mindfulness kanske skulle hjälpa…?

Det är roligt med detta ämne, som fängslat så många forskare på sistone. Det dyker upp precis hela tiden – som den gyllene nyckeln som kan öppna alla dörrar. Inte konstigt att jag blir nyfiken. Och faktiskt, jag är ganska övertygad om att det ligger något i det.

Jag slås dagligen av hur vardagslivet går emot naturen, hur utvecklingen fördummar oss, gör oss lata eller får oss att kämpa istället för att välkomna flow.

Min familj lever ett alldeles för hektiskt liv. Jag skulle önska att mina barn hade en daglig lucka för att ens ge tristess och otålighet en chans att finna fram till dem. Istället är de ständigt underhållna av dataspel och sportaktiviteter. Och visst, jag har makten att förändra. Jag vet. Men, det är inte så lätt.

Där sa jag det! Det som vi alla tänker, vill säga, men får ett litet uns dåligt samvete. För vi vet vad mottagaren kan skicka tillbaka: ”Det handlar om prioritering. Vill du så kan du.” Jag om någon kan säkert uppfattas som en irriterande mygga med ständigt muntra tillrop om ”tankens kraft” osv. Det är jag medveten om. En del gillar och behöver det, en del inte.

Jag har också respekt för att vi lever i den tid vi lever, med allt det goda och onda den för med sig. Det betyder inte att vi inte ska göra det bästa av den, se mönstren vi gärna vill bryta och hitta vägar att göra det på. Det är säkert en del i Planen. Vi som vill förändra har stött på en enorm utmaning. För att orka behöver vi hitta smarta verktyg som ger kraft och kreativitet att ödmjukt och övertygande visa på möjlighet till balans i de flesta av livets alla delar.

Go meditate.
Alexandra

Häromdagen var det bara att ställa in yogapasset och skotta fram bilen. Tur att man kan meditera hemma!

One thought on “En lucka för tristess i vardagen

  1. Under en lång tid grunnade jag också över detta faktum. Varför är det lättare att förfalla än att ta hand om sig på bästa sätt? Sedan upptäckte jag att det är en naturlag. Jag skojar inte. Har du hört talas om lagen om entropi – sönderfallande? Den innebär att naturen alltid strävar efter att släppa taget om den energi, för att nå ett mindre energikrävande tillstånd. Det är därför som det varma kaffet kallnar (avger sin värmeenergi) och en sten faller nedåt (avger lägesenergi). Så naturen strävar alltid efter ”det lata alternativet” Jag trycker denna förklaring ger tröst.

    För mig kom meditationen genom den vanligaste vägen till att anamma nya vanor. Jag var så slutkörd att jag inte annat val än att, för mig var det inte meditation utan börja med Reiki. Men att skicka Reiki ger samma fördelar som meditation. Sedan, när jag behövt ge och skicka Reiki i massor av år och med egna ögon sett vilken skillnad det ger, då vill man inte ha det på något annat sätt.

    Så var snarare glad över att du inte behövt meditera mer regelbundet, då har du inte det så pjåkigt. Men om du vill meditera, och vill komma igång, så skulle jag rekommendera att du riktar meditationen till något som du ändå måste göra, typ jobbrelaterat. För mig som har mycket driv och engagemang har det alltid varit roligare att rikta medvetenheten hellre än att stilla mmig. Jag sitter alltid och skickar Reiki till över kommande projekt och sådant som jag ska planera och känner mig lite som Yoda ”Meditate on this I will”. Det är mycket lättare att vara kreativ och se möjligheter när jag skickar Reiki än att bara stilla mig för saken skull. Nu för tiden stillar jag mig för stillhetens skull hela tiden. Men det blev liksom färdighet som kom på köpet 😉

    Keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *