Frukter och grönsaker jobbar FÖR din hälsa, inte emot

Läsarfråga: 
Jag älskar gröna örter MEN växter innehåller ju lektiner och oxalater. Hjälp! Jag behöver vägledning om hur Anthonys råd förhåller sig till det. Tacksam för någon vägledning hur man ska ta till sig detta.

I förra numret pratade vi lite om gissningslekar och trender, och hur dessa kan uppstå när vetenskapen och forskningen inte kommer med svar på vad kronisk sjukdom beror på. Teorin om att oxalsyra och lektiner i viss mat skadar oss är precis sådana gissningslekar och vilar inte på den vetenskapliga grund som vi missleds att tro.  
 
Oxalsyra 
Teorin är att om vi äter för mycket livsmedel rik på oxalsyra som selleri och spenat, kan det leda till bland annat njursten. Av alla människor som drabbas av njursten, hur många av de är stora konsumenter av spenat och selleri? Det är mer troligt att de är stora konsumenter av protein och skadligt kalcium från mejeriprodukter, eftersom det ihop med en stagnerad lever bildar njursten. Det finns oxalsyra i varenda frukt och grönsak på denna jord. Och faktiskt i all annan mat också, som ost och kött. Om forskningen var vattentät på det här området hade man upptäckt att alla frukter och grönsaker även innehåller så kallade antioxalater (vilket inte finns i animaliska produkter), som motverkar att den överhuvudtaget skulle kunna skada oss. Man skulle också upptäcka att oxalsyran skiljer sig från en frukt/grönsak till en annan och reagerar på olika sätt. Sådan forskning finns inte, vi kan inte se in i en människokropp och iaktta hur matsmältningsprocessen sker med olika ämnen. Om teorin om att oxalsyra skadar oss stämde skulle inte så många människor få hjälp att lösa upp njursten med bland annat sellerijuice. Rå spenat är ett otroligt verktyg till att återfå hälsan i kroppen. Problemet är att sådana här gissningslekar får folk att äta mindre av det.  

Lektiner 
Här gäller samma sak. Lektiner finns i all mat. Men det är inte orsaken till att vi är sjuka. Många människor äter mat innehållande lektiner utan att bli sjuka och tusentals människor läker sina symptom med lektinrik mat. Om antilektinförespråkarna på riktigt hade varit intresserade av människors hälsa hade det här intresserat dem till att gå djupare i sina teorier. Istället skapas rädsla kring viss mat som är just den sortens mat som hjälper många människor.  

Både när det kommer till lektiner och oxalsyra är det teorier som aldrig har bevisats. Vill du läsa mer om det här är Medial läkning: Sellerijuice och Medial läkning: Leverns okända kraft böckerna för dig! Njut av frukter och grönsaker av alla dess slag med vetskapen om att den maten jobbar för dig och din kropp, inte emot.

I välmående, 
Carolina

Den här texten publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 5 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *