God kost trots ökade matkostnader

Matpriserna har ökat avsevärt på senaste tiden. Har du några tips på hur man kan tänka för att hålla nere kostnaderna varje månad?

I dessa tider krävs extra påhittighet för att fortfarande kunna inkludera en stor mängd frukt, grönsaker, örter och vildmat i kosten varje dag. Det är många som upplever svårigheter så här kommer några saker att tänka på:

Satsa på kvalité!  
Selleri är något som det går åt en hel del av varje vecka när man vill juica ren sellerijuice. Då är en riktigt effektiv juicer en god investering och Omega sellerijuicer (MM900 eller MM1500) kommer betala sig själv på bara några veckor/månader, beroende på hur mycket du juicar. Den är specifikt utformad för att pressa selleri, men kan också användas för andra frukter och grönsaker. Jag kommer ihåg när jag köpte min MM900 för några år sedan. Den hjälpte mig verkligen spara pengar eftersom jag kunde halvera selleriinköpet varje vecka.  

  Ekologiskt
  Även om det vore optimalt att välja ekologiska alternativ är det inte alltid möjligt. Att konsumera frukt och grönsaker även om de inte är ekologiska är alltid bättre än att inte äta dem alls. 

  Prata med din matvarubutik 
  Prata med personalen där du handlar om dina köpvanor. Kan de erbjuda rabatt om du köper i bulk, som hela lådor med exempelvis bananer, selleri eller koriander? Genom att ha regelbundna beställningar underlättar du även för butiken att planera och säkerställa tillgång på varorna. Många är glada att få ha dig som kund och kan ofta göra något på priset när du ber dem. 

  Utforska orientaliska butiker
  Orientaliska butiker erbjuder ofta ett bättre utbud och pris på frukt och grönt jämfört med vanliga matvarubutiker. Ta dig tid att undersöka vilka butiker som finns nära dig. 

  Upptäck prisvärda grönsaker
  Glöm inte att vissa av de mest prisvärda grönsakerna, som rödkål och potatis, också är väldigt hälsosamma. Dessa två är några av våra mest hälsosamma och billigaste grönsaker vi har tillgång till idag. Alla grönsaker i kålfamiljen är förresten riktigt bra.  

  Köp i bulk
  Om det är möjligt, köp stora förpackningar av de varor du använder mest. 

  Plocka själv och odla  
  Fyll skafferi när det är säsong för bär som blåbär, hallon, lingon och vinbär och frys in. Glöm inte örterna och kryddorna som kan användas i matlagning och téer, så som nässla, rödklöver och maskros. Försök att odla egna kryddor i trädgården, på altanen eller i ett fönster.

  Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp på vägen.

  I Medial läkning: Kostguiden kan du lära dig mer om vad olika frukter, grönsaker, vildmat och örter gör för dig i kroppen, tillsammans med många recept. 
   
  I välmående, 
  Carolina

  Carolina Johansson 
  Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära  
  Hemsida: carolinajohansson.se  
  Podcast: Hälsosant  
  Instagram: @carolinajohansson.se  
  E-post: [email protected] 

  Den här texten publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 6 2024.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *