Inflammation är inte grundorsaken till sjukdom

inflammation är inte grundorsak till kronisk sjukdom

Hur ofta hör vi inte ordet ”inflammation” som en förklaring till sjukdom? Idag ser vi inflammation som grunden till nästan allt; allt ifrån cancer till övervikt och allt däremellan. Det har kommit dieter som lovar minskad inflammation och det säljs mängder av antiinflammatoriska tillskott och preparat. Det kan låta som en rimlig förklaring till den våg av kroniska sjukdomar som drabbar allt fler yngre personer idag.

Problemet är inte att vi uppmärksammat inflammation hos människor eller försöker lindra den. Problemet är att vi inte går djupare. Varför har vi inflammation? Vad har skapat den? Om vi inte vet det, hur ska vi egentligen kunna komma vidare?

Istället för att fråga sig var patientens inflammation kommer ifrån, testar man idag inflammationsgraden och försöker klura ut vad man ska kalla tillståndet för. Att få reda på att man har ”inflammation” i kroppen är inget riktigt svar. Oavsett om man väljer att kalla inflammationen för RA, kolit, tyroidit, SLE, psoriasis eller något annat av de otaliga namn på inflammationssjukdomar som finns idag. På den nivån är vi.

Inflammationshöjande kost
Många är eniga om att viss mat skapar inflammation i våra kroppar och därmed sjukdom. Man pratar bland annat om att gluten och mejerier höjer inflammationsgraden i kroppen. Det här är ett väldigt ytligt resonemang. Det stämmer att många mår dåligt av att äta den här typen av mat, men om det var maten i sig som inte var bra, borde då inte alla få ökad inflammation i kroppen när de intog den här sortens livsmedel? Många människor kan äta både gluten och mjölk och inte må dåligt av det. Samtidigt, precis som vi nyss konstaterade, är det många som inte kan det. Det betyder att det måste ligga något djupare under ytan. Och det gör det…

Orsaker till inflammation
Anthony har lärt oss att det endast finns två orsaker till inflammation. Den första orsaken är skada (vi slår oss till exempel eller är med om en olycka), den andra orsaken är invasion av patogener.
Patogener, ofta virus, kan invadera och inflammera våra celler. De står bakom merparten av vår tids kroniska sjukdomar och är något som Anthony skriver om i alla sina böcker.

Virus äter
Virus lever och behöver äta för att överleva. De existerar inte bara på mystisk energi. För att virus ska överleva inuti våra kroppar tillräckligt länge för att skapa kroniska problem måste det hitta föda för att överleva. Ägg, mejeri och gluten är några av virusens favoritföda. Det är inte gluten i sig som är en problematisk föda, utan att det göder de virus som ställer till problem. Det är därför vissa människor har problem med den här sortens mat och andra inte; vi har inte samma patogener i oss.

Det här är ett av 9 stora misstag inom kronisk sjukdom som Anthony delar med oss. Jag pratar mer om det här misstaget och de andra 8 i det här avsnittet av Hälsosant.

I välmående,
Carolina

Du kan läsa mycket mer om roten till inflammatoriska sjukdomar och vad du kan göra åt dem i Medial Läkning och Sköldkörtelns hemlighet.

Medial läkning
Sköldkörtelns hemlighet

"När du vet att mystisk inflammation inte betyder att din kropp förstör sig själv och orsakar din sjukdom – att inflammation faktiskt är ett tecken på att det finns en inkräktare som din kropp försöker göra sig av med – då kan hela synen på din hälsa förändras. I stället för att se din kropp som ett problem kan du vila tryggt i vetskapen att det finns en större sanning att upptäcka kring vad sin orsakar dina kroniska symptom."

- Anthony William, Medical Medium

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *