Vad har Anthony för tips för att bli av med sötsug?

Vi kan bli beroende av i stort sett allt; fett, osund mat, alkohol, träning och mycket annat. När det kommer till socker fungerar det på ett helt annat sätt. Kroppen drivs av glukos och varenda cell i kroppen behöver glukos; det betyder att ett sockerberoende egentligen inte kan klassas som ett beroende i den bemärkelsen. Mer om det längre ner. 

Hur ofta äter du endast socker? Det är möjligt att det finns människor som äter rent socker – alltså direkt ur ett paket med strösocker till exempel. Men det hör inte till vanligheterna. Vanligast är att vi äter socker ihop med fett: kakor, bullar, choklad, bakelser, godis, pizza, bröd med pålägg och så vidare.  

Raffinerat socker är inte hälsosamt, men någonstans i allt det här har man glömt bort allt annat som den ”sockriga” maten innehåller. Det jag tänker på är framförallt fett. När vi äter fett hindrar vi glukos från att ta sig in i cellerna på bästa sätt. Glukos behöver nämligen som säkert bekant insulin för att ta sig in i celler men när blodet är fyllt med fett hindrar det insulinet från att fästa vid glukosen och föra det in i cellerna. Insulinresistens uppstår som ett resultat. Anthony berättar att det här händer i oss alla. Det betyder att även om dagens blodprov inte visar på insulinresistens än, så är det precis det som händer i oss när vi äter fett och socker ihop.  

Hur ska vi råda bot på det här? Genom att minska på fettintaget och ge kroppen det glukos den behöver, i rikliga mängder: socker från frukt, honung, potatis, sötpotatis, pumpa och lönnsirap är alla fantastiska källor till glukos som kroppen verkligen vill ha. Glukosen är också bunden till många olika näringsämnen som förs in i cellerna. När vi har ett sockersug är det kroppen som meddelar att den börjar få slut på sina glukosreserver. Men vi har lärt oss att ge kroppen socker + fett genom de ohälsosamma alternativen vi pratade om innan. Eftersom kroppen inte får tillräckligt med glukos in i cellerna kommer den be om mer och mer; vilket får oss att känna att vi inte kan sluta äta socker. Om vi minskar på fettet och ger kroppen mer glukos från de källor den vill ha, kommer glukosen in i cellerna och vi kommer inte uppleva sockersug längre. 
 
Bra sätt att börja:  

– Lägg till mer frukt i din kost: melon, papaya, äpple, banan, vindruvor och apelsin till exempel. Lägg helt enkelt till mer av det du tycker om flera gånger om dagen. Du kan äta frukten som den är eller göra juice eller smoothie av den.  

– Ät oftare: lägg till vanan att äta en frukt med 1,5 till 2 timmars mellanrum för att hålla blodsockret uppe och fylla på glukoslagren i kroppen.  
 
När vi ger kroppen det den vill ha kan vi bli fria från beroendets grepp. Du hittar många fler alternativ och inspirerande recept i boken Kostguiden.

I välmående, 
Carolina Johansson 
Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära 

Läs Carolinas blogg HÄR.

Hemsida: carolinajohansson.se 
Podcast: Hälsosant 
Instagram: carolinajohansson.se 
E-post: [email protected] 

Den här artikeln publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 5 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *