Ytterligheterna gör livet

Ibland kan livet te sig som en enda stor gåta, och ibland är det ett fantastiskt mirakel. Gåtan kan vara svår att förstå vad den innebär och vad man känner inför den. Och inte sällan kräver den en hel del av oss. En dag eller period med gåtan på näthinnan kan innebära ett stort känslosvall från undran till ren frustration, ilska och sorg. Miraklet däremot är som ett enda stort rus, som en drömvåg att surfa på och som man hoppas aldrig tar slut. Det är lätt att se saker från den positiva sidan och alla problemen och utmaningar känns överkomliga.  

Dessa ytterligheter är livet – som ett gummiband som sträcks till bristningsgränsen i vissa lägen och är alldeles perfekt runt i avslappnat läge i en annan situation. Och snabbt kan det gå! Ibland färdas vi mellan dessa tillstånd på en sekund och ibland får vi surfa i flera dagar eller veckor innan livets gåta höjer rösten igen. Och ganska ofta existerar vi i landet däremellan. 

Vi som är intresserade av människan, livet, hälsan och själen och att leva fullt ut har ständigt tentaklerna ute för att fånga nya insikter och verktyg för att förhålla oss till livets alla olika situationer. Bättre utrustade kan vi möta livet lite mer civiliserat kan man säga, klokt och balanserat.  

Mark Nepo har haft tuffa möten med livets ytterligheter och tvingats ägna lång tid med Gåtan i flera svåra sjukdomslägen i ung ålder. Det blev en transformerande upplevelse och upplysning för honom och förändrade hans liv. Som den filosof han är, därtill en fena på att sätta ord på allt han ser, tänker och upplever så har han berört miljoner människor på jorden  som lärare och genom sina böcker. Oprah Winfrey är en beundrare och har bl.a. valt ut honom till en av sina 100 SuperSouls. Jag är så glad att kunna presentera en av hans böcker på svenska – Själens bok

3 gåvor från Mark Nepo 

Än så länge har jag bara skrapat lite på ytan av den resa man kan göra med Mark, men jag har redan fått några saker med mig som jag vill dela med er. 

Det som berör mig extra starkt med Mark Nepos bok är orden och formuleringarna. De smälter rakt in och blir ett med mig. Ni känner säkert igen att man kan ha hört något många gånger tidigare, men helt plötsligt sägs de med ord och ton som klickar med dig just i den stund du hör eller läser dem, och de landar i dig på riktigt. Den där polletten trillade ner, helt enkelt. Det gör Själens bok med mig, om och om igen. 

En annan fantastisk sak är att jag gång på gång får känslan i kroppen av att vi alla är ett med varandra och med allting, ingenting skiljer oss åt. Det där vet vi rent intellektuellt, men vi glömmer det. Därför är det så fint att bli påmind genom liknelser och berättelser som stannar kvar. 

Och en tredje gåva från Mark Nepo som jag vill nämna – att våga ta sig tid, att inte känna stress över att ta sig igenom en bok och göra alla övningar. Upplägget i Själens bok är väldigt tillåtande för tid, reflektion och samtal – att dela upplevelsen med andra. Ett spännande sätt att läsa!  

Jag hoppas att vi möts i Själens bok

Varma sommarhälsningar, 

Alexandra Jerselius 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *