Hur klarar man av att dra ner på sitt fettintag?

Läsarfråga: Jag försöker dra ner på mitt fettintag, men det är svårt. Har du några tips?

Absolut, det finns några olika saker att tänka på. För det första; ha lite tålamod med den här processen. När vi äter fett frisätter binjurarna adrenalin för att tunna ut vårt blod och eftersom adrenalin är beroendeframkallande så är det inte alltid så lätt att minska ner vårt fettintag som vi kanske tror. Vi fick uppleva det nästan dagligen när vi var väldigt små. Men det går absolut och tar du några steg i rätt riktning varje dag så är du snart där!

När vi drar ner på fetter (animaliska fetter så som kött och mejerier och vegetabiliska fetter så som nötter, frön, avokado, oljor, oliver, nötsmör och nötmjölk) och byter ut det mot frukt och grönsaker så kommer vi behöva äta väldigt mycket mer för att matcha kalorierna vi fick från fettkällorna. Det betyder att vi behöver öka mängden mat. För de som är vana att äta små portioner med radikala fetter, alltså mer kompakt mat, kommer den ökade mängden att vara lite svår i början. När vi äter små portioner krymper vår magsäck och vi kan behöva tänja ut den lite igen, på ett hälsosamt sätt. Det kommer gå bättre och bättre med tiden, så fortsätt öka på med kalorier från olika grönsaker och frukter. Om man däremot är van vid att äta stora måltider med radikala fetter kan det kännas svårt att bli mätt på frukt och grönsaker till en början. Potatis, pumpa, sötpotatis, dadlar, banan och papaya är exempel på mat som är mer mättande och innehåller lite mer kalorier. Fokusera på att få in mer av den maten så att du blir mätt.

Tänk på att äta ofta, för att hålla blodsockret uppe och för att fylla på med kalorier. Det kommer att hjälpa dig så att du inte bara äter något av vana och för att du blir akut hungrig.

Försök att planera i förväg vad du ska äta. Kanske har du några favoriträtter som du vet fungerar i stället för fettrika måltider. Förbered några portioner att ha i frysen som du kan ta till när suget kryper sig på. Ett knep är att bland annat ha ångkokt potatis i kylen som du snabbt kan ta fram och göra iordning i ugnen. Ett annat knep är att se till att du har de ingredienser du behöver hemma. Tricket är att vara beredd och ha mat redo som du tycker om när suget kommer.

Ett väldigt bra verktyg att använda sig av är hjärnshotterapin som Anthony skriver om i hans nya böcker om hjärnan, Brain saver (som snart kommer på svenska). Shotsen heter Craving Shifter och finns på hans hemsida www.medicalmedium.com. De kan göra underverk med att stötta dig medan du minskar ner på fetterna.  

Som med så mycket annat, försök att sätta upp rimliga mål och ta det i en takt som fungerar för dig. Den absolut viktigaste tiden att minska sitt fettintag på, är på morgonen. Så börja med att försöka hålla förmiddagarna fram till lunch fettfria. Kanske gör du det redan idag. Nästa steg är att försöka hålla luncherna fettfria och till sist kanske du kan testa att ha några fettfria kvällar i veckan eller kanske till och med utesluta de radikala fetterna helt.

Både i Läk med detox och i Leverns okända kraft kan du läsa mer om hur levern avgiftar kroppen och hur vi kan stötta den bland annat genom att dra ner på fett.

Stort lycka till.

I välmående,
Carolina Johansson
Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära

Hemsida: carolinajohansson.se
Podcast: Hälsosant
Instagram: carolinajohansson.se
E-post: hej@carolina-johansson

Den här artikeln publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 8 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *