Tips för hur du minskar och håller en hälsosam vikt

Läsarfråga: Jag har följt MM strikt i två år men har inte gått ner all min vikt. Vad gör jag för fel?


Hej! Det finns olika saker som kan spela in. Då jag inte vet de exakta omständigheterna i just ditt fall svarar jag allmänt på frågan. Som med alla problem med hälsan behöver vi förstå grundproblemet för att kunna veta hur vi ska lösa situationen. När det kommer till just övervikt kan det vara flera saker som spelar in. Låt oss först bryta ner vad övervikt egentligen består av.

Generellt handlar det framför allt om 3 olika saker; fettceller, skräp i tarmarna och överskott av vätska. Övervikt behöver alltså inte enbart bestå av fettceller runt om på kroppen. Det är nämligen inte ovanligt att man efter decennier på fet och proteinrik mat har svårt att smälta maten. Det kan finnas flera kilon i tarmarna som skapar extra vikt. Sist, men absolut inte ovanligt, är att flera kilon av övervikten kan vara extra vätska.

Gemensamt för samtliga av dessa tre faktorer är en lever som behöver extra stöttning. En lever som är stagnerad på grund av för mycket gifter kan inte bryta ner fett tillräckligt. Med för lite galla att bryta ned fett läggs en extra belastning på magkörtlarna som producerar saltsyra. Magkörtlarna orkar bara kompensera ett tag för bristen på otillräcklig galla och orkar till slut inte producera den mängd saltsyra som behövs. Det här leder till osmält mat i tarmarna. En stagnerad lever leder också till att fettceller sätter sig på kroppen, för när levern har nått sin maxkapacitet för vad den klarar av kan den inte längre lagra det extra fettet. Det är då en person som har kunnat äta vad den vill utan att lägga på sig extra kilon plötsligt en dag börjar lägga på sig extra centimetrar.

Levern är det första filtret i kroppen, lymfan är det andra. När levern inte kan hantera allt som den står inför; virus och slaggprodukter från virus och fet mat, kommer det till slut att spilla över till lymfan. Det som sker då är att lymfvätskan ökar för att späda ut gifterna och skydda oss.

Det är viktigt att se över samtliga 3 faktorer och ta med i beräkningen hur länge levern har haft problem. Därefter behöver man stötta levern där den behöver mest stöttning.

En 4:e sak att ha i åtanke är att när vi rensar ut gamla gifter ur levern kan lymfan ibland späda ut gifterna för att skydda oss när de ska lämna kroppen. Det kan leda till en ökad vikt tillfälligt. Detta är dock positivt och en säkerhetsåtgärd som kroppen tar. Vi kan behöva vara lite tålmodiga med den här processen och sätter vi in rätt åtgärder brukar det ge med sig tids nog.

Leverns okända kraft och Läk med detox är böckerna som behandlar ämnet övervikt mest, även om alla Medial läkning-böckerna gör det eftersom de alla har information som underlättar för levern! Stort lycka till!

I välmående, Carolina Johansson
Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära
Hemsida: carolinajohansson.se
Podcast: Hälsosant
Instagram: carolinajohansson.se
E-post: hej@carolina-johansson

Den här artikeln publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 11 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *