I brist på fundament och mönster

I dagarna lanserar vi en ny bok – Jordmedicin. Till varje ny boklansering gör vi en tidning som våra medlemmar får hem i brevlådan. I den får man läsa om den nya boken, vi presenterar boknyheter i genren för inre och yttre hälsa och så försöker vi fylla sidorna med redaktionella texter och förslag på bra böcker och produkter för att hålla sig frisk, glad och inspirerad. Det här vet ju alla ni som är medlemmar, men för er andra.

Jag skriver också alltid en krönika till den nya boken (www.livsenergi.se/inspiration/kronikor/). Varje bok sätter igång en process i mig, och Jordmedicin triggade ”Att se sig själv – först”:

”Det finns en komplexitet i idén att ta hand om sig själv, ge sig själv ”egentid” eller sätta sig själv i främsta rummet. … Jag är en stark förespråkare för att se sig själv först, ja, till och med innan dina barn, din partner, din hund eller katt. Frågan är HUR du ser dig själv. Om vi vågar och tar oss tid att se oss själva betyder det att vi ägnar en stund åt reflektion, vilket är nyckeln till att se hur vi mår och hur vi handlar.”

För några år sedan jobbade jag med kommunikation på en skola som heter Hyper Island. Där ”lärde” jag mig att reflektera. Jag hade egentligen gjort det större delen av livet, men här jag fick en struktur för det, lärde mig de kanske löjligt enkla (men otroligt viktiga) och självklara grundstenarna och fick en förklaring till varför det är bra och vad det kan bidra med. Och så fick jag en struktur för hur man kan använda sig av reflektion i sitt dagliga liv för en positiv utveckling.

Det sistnämnda har påverkat mig enormt och det var alldeles nyligen som jag förstod vad det var jag hade fått. När jag fördjupade mig i Sandra Ingerman (författare till Jordmedicin) så berättade hon hur hon i sin ungdom var ganska vild och vilsen om än hon var väldigt öppen till sinnet. Hon visste det inte då men hon saknade en struktur för sin andlighet ända tills hon fick kännedom om schamanismen – först då föll allt på plats.

Att ha en struktur, ett fundament hjälper oss att stå stadigt, att hålla fast vid en idé och komma tillbaka om vi råkar irra iväg en stund. I många fall får vi strukturer på köpet i livet, t.ex. när vi går i skolan, på jobbet, gymmet osv. Men när det kommer till sådant vi själva skapar – som en egen meditations- eller andlig praktik – kanske strukturen glöms av eller ignoreras i tron att den inte är så viktig. Eller så tänker man ”äsch, det blir som det blir”. Sandras ord fick mig att ta en funderare över mina strukturer i livet. Har jag de som behövs på plats? Fungerar de? Saknar jag någon?

Jag har behov av en stor portion frihet, men det betyder inte avsaknad av begränsningar, På samma sätt, kan en struktur vara så ostrukturerad som jag vill och behöver att den är för att inte känna mig låst.

Det roliga är att jag har alltid förkastat struktur till något som är tråkigt och ”för andra, inget för mig”. Och så har jag svävat vidare. Nu inser jag att den faktiskt är viktig för mig. Den hjälper mig, visar mig ett mönster som jag kan följa om och när jag vill. Som en möjlighet när jag vill komma tillbaka. Till mig själv. Till min praktik. Den blir som ett rutnät till vilken jag fäster hur jag mår, mina värderingar och vad som är viktigt i livet. Jag kan ägna den hur mycket eller lite fokus jag vill, bara den

finns där…

Vad säger ni om struktur. Jag är idel öra =).

Varma torsdagshälsningar,

Alex

Förresten, om du är intresserad av att titta vidare på Jordmedicin så kan du göra det på www.livsenergi.se/periodens-bok-jordmedicin/, eller läs om författaren Sandra Ingerman på www.livsenergi.se/sandra-ingerman/.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *